Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeský kraj zasáhl silný vítr. Některé domácnosti jsou bez proudu

, aktualizováno 4. února 2023, 16:35

Od pátečního odpoledne se jihočeští hasiči, ale i energetici, potýkají s následky silného větru. Bez proudu byly ráno tisíce domácností. Nezastavili se ani hasiči, kteří ve většině případů odklízejí popadané stromy. Silnice jsou podle Správy a údržby silnic sjízdné s opatrností. Komplikace vznikají na silnici u Přední Zvonkové na Prachaticku, kde se po mírné oblevě vytvořila silná vrstva roztátého sněhu. Komunikace je pro osobní auta prakticky nesjízdná.

Podle předpovědi meteorologů dorazil do Jihočeského kraje silný vítr. Ten zaměstnal především hasiče, kteří celou noc vyjížděli převážně k popadaným stromům. „Od pátečního navečera do sobotního rána jsme zasahovali u více než 50 zásahů, kdy jsme likvidovali následky větru. V naprosté většině se jednalo o popadné stromy," uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Zasahovat museli hasiči také mezi Panskými Dubenkami a Horní Olešnou, kde do spadlého stromu narazilo osobní auto. „Nehoda je bez zranění, ze silnice jsme kromě stromu odklidili i vyteklé provozní kapaliny," popsala mluvčí. Odklízet museli hasiči také rozfoukané plechy nebo spadlou pouliční lampu.

Silný vítr, před kterým varovali meteorologové, evidují už od včerejšího odpoledne také energetici. „S důsledky silného větru se potýkáme už od včerejšího odpoledne, večer se nám situaci povedlo stabilizovat, nicméně noční silný vítr přinesl další poruchy,“ uvedl tiskový mluvčí EG.D Roman Šperňák

V Jihočeském kraji bylo v sobotu ráno zhurba 3 200 domácností bez proudu. Během dne se ale podařilo téměř všechny poruchy opravit. „V Jihočeském kraji a na Vysočině evidujeme už jen zhruba dvě desítky omezených odběratelů na Českokrumlovsku a Žďársku,“ dodal Šperňák.

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před silným větrem, který má zasáhnout celý Jihočeský kraj. Výstraha platí od dnešního odpoledne do sobotního dopoledne. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 65 kilometrů za hodinu. Na...

Silničáři měli přes noc v terénu zhruba 80 vozů, podle dispečera Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Otakara Zicha se jednalo hlavně o preventivní údržbu.  „U Přední Zvonkové byla na silnici silná vrstva sněhu krytá posypem. Vzhledem k tomu, že teploty stouply lehce na nulu, tak to povolilo," uvedl Zich. Silnice kvůli tomu byla pro osobní auta prakticky nesjízdná.

Teploty na jihu Čech se po ránu drží většinou lehce nad nulou. O něco chladněji je na Šumavě, kde může i sněžit. Nárazy větru mohou na některých místech dosahovat síly až 70 kilometrů za hodinu. Podle předpovědi meteorologů bude dnes v kraji zataženo se sněhovými přeháňkami. Teploty se budou pohybovat v rozmezí od minus jednoho do plus dvou stupňů Celsia.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky počasí, silnice, sjízdnost, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Jihočeský kraj zasáhl silný vítr. Některé domácnosti jsou bez proudu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.