Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U šumavské Kvildy na Prachaticku meteorologové naměřili ráno minus 29 stupňů

U šumavské Kvildy na Prachaticku meteorologové naměřili ráno minus 29 stupňů Celsia, což je dnes nejnižší hodnota v republice. Silné mrazy začaly na Šumavě v pondělí. Stanice Perla u Kvildy vyrovnala rekord pro dnešní den z roku 2005.

„Jedná se zatím o tři nejchladnější dny této zimy, kdy nízké teploty byly především na Šumavě," uvedla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu. V pondělí bylo na stanici Perla minus 29,8 stupně Celsia, v úterý minus 28,3 stupně.

Dnes silně mrzlo také na šumavské Rokytské slati, kde meteorologové naměřili minus 28,1 stupně Celsia. Březník pak zaznamenal teplotu minus 25,7 stupně Celsia. V nižších polohách na jihu Čech se dnes po ránu teploty pohybovaly kolem minus deseti stupňů Celsia. „Nejedná se o nic mimořádného, odpovídá to tomu, že je únor. Pouze my jsme si už trochu na takové teploty odvykli," uvedla Plášilová.

Podle předpovědi meteorologů se však v následujících dnech nepatrně oteplí. Plášilová odhaduje, že ve čtvrtek ráno bude na Šumavě až o pět stupňů tepleji než dnes. Od pátku se tam budou ranní teploty zřejmě blížit k minus 20 stupňům Celsia.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky Kvilda, stupeň Celsia, okres Prachatice, Šumava, Česko, Rokytská slať, Březník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U šumavské Kvildy na Prachaticku meteorologové naměřili ráno minus 29 stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.