Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Chátrající budova bývalé spořitelny v Krumlově by se měla proměnit v hotel

V České Krumlově začala rekonstrukce budovy bývalé spořitelny na náměstí Svornosti. V první etapě opraví její vlastník zejména střechy a krovy. Před domem, který je už více než deset let prázdný, vznikne stavební dvůr, který zde bude až do konce září. Skupina CPI Property Group chce dům přestavět na hotel.

„Budova je ve špatném stavu, zejména krov a dřevěný strop, do kterého zatéká. Také není chráněná proti spodní vodě, jež se tam trvale nachází. Samozřejmě nejvíc na očích je fasáda, která postupně opadává,“ vyjmenovává nedostatky budovy zástupce skupiny CPI PG Pavel Matějka.

První etapa rekonstrukce by měla probíhat do konce září. „Bude docházet k částečnému bourání vnitřních konstrukcí. To znamená, že v prvních týdnech zintenzivní doprava okolo likvidací sutě. Po Velikonocích bude na stavbě přistaven mobilní věžový jeřáb po dobu cca tří měsíců, postaví se fasádní lešení, popř. zavěšená lávka pro bezpečnost práce na střeše a pro ochranu osob a majetku v okolí,“ dodává zástupce generálního dodavatele stavby společnosti SPS Engineering Jan Kutálek.

Kdy by mělo být kompletně hotovo, není zatím jasné. „Protože se jedná o rozsáhlé práce na náměstí Svornosti, které je tradičně středobodem městských slavností, má město se stavebníkem uzavřenou smlouvu, která stanovuje podmínky stavebních činností při konání kulturních akcí. To znamená, že například o Velikonocích, při oslavách osvobození, Slavnostech pětilisté růže a dalších akcích bude stavební ruch omezen na minimum,“ uzavírá starosta Alexandr Nogrády (ANO).

Budova městské spořitelny byla dokončena v roce 1886 a byla budována souběžně s navazující budovou školy s průčelím orientovaným do Kostelní ulice. Stavba spořitelny i školy proběhla podle plánů a pod vedením vídeňského civilního architekta a čestného občana Českého Krumlova Johanna Smattosche, což je uvedeno v pamětním listě k dokončení spořitelny.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Český Krumlov

Štítky Český Krumlov, spořitelna, budova, rekonstrukce, CPI

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chátrající budova bývalé spořitelny v Krumlově by se měla proměnit v hotel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.