Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

URBATECH láká na elektromobily, malotraktory i spisovatele Cílka

PR článek

Na ukázky komunální techniky, jako jsou malotraktory, sekačky, nebo třeba čistící stroje, se mohou těšit návštěvníci veletrhu URBATECH. Ten se koná na českobudějovickém Výstavišti od 30. března do 1. dubna 2023. Přímo v areálu bude možné otestovat elektromobily, Ministerstvo životního prostředí bude ve své expozici prezentovat dotační program „Nová zelená úsporám“. Za návštěvu určitě stojí i konference, které proběhnou ve čtvrtek a v pátek. Mezi přednášejícími bude například spisovatel Václav Cílek nebo starosta plně soběstačné obce Kněžice.

Praktické ukázky komunální techniky-malotraktory, mulčovače, sekačky, zametací, čistící i další stroje

Třídenní veletrh URBATECH se bude konat v pavilonu T1, praktické ukázky techniky na přilehlých plochách pavilonu. „Přímo v areálu Výstaviště bude možné si vyzkoušet jízdy elektromobilem. Bude zde i nabídka dobíjecích stanic s odborným poradenstvím,“ prozrazuje obchodní ředitel českobudějovického Výstaviště Jan Kuběna. Dodává, že chybět nebude ani mobiliář měst a obcí, nebo nabídka energetických řešení, jako jsou tepelná čerpadla a fotovoltaika. „Návštěvníci získají ucelené informace o dotačním programu „Nová zelená úsporám“ v expozici Ministerstva životního prostředí, například ohledně zateplení domů, výměny kotlů, kamen nebo třeba využití dešťové vody,“ popisuje tisková mluvčí Výstaviště Michaela Čeňková. Návštěvníci mohou využít i poradenská centra, kde na ně budou čekat architekti nebo odborníci ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu. Ve čtvrtek a v pátek je vstupné na veletrh 200 korun, v sobotu je pak cena poloviční, tedy 100 korun.

Vystoupí geolog a spisovatel Cílek

Zástupci samosprávy, ale i návštěvníci z řad široké veřejnosti, můžou navštívit konference, které se budou konat ve dnech 30. a 31. března v Národním pavilonu Z.

První den bude věnovaný klimatickým změnám a hospodaření s vodou. Mezi přednášejícími bude například známý geolog a spisovatel Václav Cílek, který bude mluvit o klimatické budoucnosti a zadržování vody v krajině. Michal Šperling rozebere recyklaci odpadní vody s využitím kořenových čistíren, mokřadních střech, fasád a záhonů.

Michal Šperling je stavitel kořenových čistíren, zahradních jezírek, přírodních koupališť, tůní a mokřadních střech a záhonů, vizionář a inovátor. S vášní vymýšlí, inovuje a rozvíjí kořenové čistírny a další přírodní stavby sloužící lidem i přírodě. Je tvůrcem Chytrého Domu s Mokřadní střechou, se kterou v roce 2017 vyhrál cenu Energy Globe Award.

Exministr Tošovský a starosta plně soběstačné obce Kněžice

Druhý den konference se zaměří na energetickou soběstačnost obcí a trendy v alternativních zdrojích energií. O řešení energetických potřeb obce promluví exministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

O plně soběstačné obci Kněžice bude mluvit její starosta Milan Kazda. Ten je už 14 let starostou středočeských Kněžic, vsi, která leží přesně v místech, kde se polabská úrodná rovina přelamuje do zvlněného Českého ráje. Právě zde vzniká unikátní konglomerát soběstačnosti – energetické, potravinové, občanské. „Kněžice se mohou pyšnit vlastním domem pro seniory, unikátní bioplynkou, v níž obecní odpad zpracovávají na místně využitelnou energii. Do Kněžic jezdí autobusy českých i zahraničních hostů za inspirací,“ popisuje Michaela Čeňková.

Obec byla loňským finalistům soutěže E.ON Energy Globe, což je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie.  Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala už neuvěřitelných 3339 projektů.

Informace ohledně vstupného na konference, veletrh, podrobný program i seznam přednášejících je na webu vcb.cz. Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji, nebo na místě.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Václav Cílek, elektromobil, malotraktor, veletrh, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Zelená úsporám, Vladimír Tošovský, E.ON, Energy Globe, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

URBATECH láká na elektromobily, malotraktory i spisovatele Cílka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.