Počasí dnes30 °C, zítra17 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Učeň roku zná své vítěze, za výborný prospěch a dovednosti komora ocenila 57 žáků

Jihočeská hospodářská komora (JHK) ocenila nejlepší učně v soutěži Učeň roku 2024. Soutěž se zaměřuje se na zvýšení prestiže učňovských oborů a zapojilo se do ní 17 šlkol. Za výborný prospěch a dovednosti komora ocenila 57 žáků v jedenácti městech.

Do soutěže Učeň roku 2024, kterou pořádá JHK, se letos zapojilo 17 středních odborných škol a učilišť. Cílem soutěže je podpořit učňovské obory a zvýšit prestiž tohoto typu vzdělávání.

„Cílem soutěže Učeň roku je nejen motivovat studenty v setrvání u řemesla, ale i zvýšit prestiž tohoto typu vzdělávání. Zároveň chceme ukázat, že získání výučního listu je prestižní záležitost a učňovské vzdělávání má stejný význam jako studium maturitních oborů,“ uvedla Lenka Hájková, vedoucí Oblastní kanceláře JHK v Českých Budějovicích. Doplnila také, že podpora učebních oborů je stejně důležitá jako podpora maturitních oborů, protože i jejich absolventi jsou na trhu práce velmi potřební.

„Ocenění učňů vnímám jako velice důležitou součást podpory odborného vzdělávání a v našem případě především podpory učebních oborů. Není neobvyklé, že se žákům nebo rodičům podsouvá myšlenka o méněcennosti učebních oborů, že zkrátka maturita je minimální stupeň vzdělávání pro spokojený, plnohodnotný život, a to jistě nepřispívá ke zdravému sebevědomí absolventů ani k popularizaci řemesel. Naopak atmosféra, kterou vnímám při slavnostním vyhlášení absolventů spojeným s oceňováním těch nejlepších, má zcela jistě pozitivní dopad jak na absolventy, tak na jejich rodiče a ostatní přítomné,“ ocenil aktivitu komory Jiří Doležal, zástupce ředitele pro odborný výcvik Středního odborného učiliště Dačice.

Soutěže se zúčastnili žáci z technických a řemeslných oborů, jako jsou instalatéři, pokrývači, elektromechanici či nástrojáři, ale také žáci zaměřující se na gastronomii a služby, například kuchaři, číšníci, cukráři nebo kadeřnice. Ocenění žáci museli splnit několik kritérií, včetně dobrého prospěchu, absence neomluvených hodin a výborného hodnocení odborného výcviku a závěrečné zkoušky.

Tento rok se ocenění předávalo v jedenácti městech jižních Čech. Komora ocenění opředávala nejprve ve Strakonicích, Vimperku, Prachaticích a Českých Budějovicích. Následovalo Milevsko, Jindřichův Hradec, Třeboň, Dačice, Velešín a Kaplice. Celkem komora ocenila 57 žáků, kteří splnili náročná kritéria a dokázali svou šikovnost a dovednosti v různých řemeslných oborech.

JHK se dlouhodobě snaží o podporu a popularizaci učňovského vzdělávání. Kromě soutěže Učeň roku pořádá také vzdělávací semináře, workshopy a networkingové akce, které pomáhají mladým řemeslníkům najít své místo na trhu práce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky Učeň roku, ocenění, střední odborné školy, učilišť, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učeň roku zná své vítěze, za výborný prospěch a dovednosti komora ocenila 57 žáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.