Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Borovanský klášter zve na Bitvu o Slamburk a výstavu kostýmů z velkofilmu Jan Žižka

PR článek

Klášter Borovany zve všechny malé rytíře a rytířky 24. srpna na Bitvu o Slamburk. Při návštěvě borovanského kláštera uvidíte také originály kostýmů z velkofilmu Jan Žižka.

Kostýmy z velkofilmu Jan Žižka

Prohlídková trasa kláštera v Borovanech se v polovině letních prázdnin převlékla do nového. Originály kostýmů z českých pohádek, které prohlídkovou trasu kláštera zdobily do konce července, vystřídají od úterý 6. srpna kostýmy z akčního filmu režiséra Petra Jákla Jan Žižka. Tento historizující dramatický snímek z roku 2022 je s rozpočtem zhruba půl miliardy nejdražším filmem, který byl v České republice natočen.

„Děj se odehrává v roce 1402, tedy v době Žižkova mládí, ještě před husitskými válkami. Ve filmu je všechno, co je potřeba o té době vědět, aby ji člověk pochopil. Také dostatek bojů, ale především velmi silný příběh, který člověka vede až do konce,“ tvrdí Petr Jákl.

Výtvarného zpracování středověkých kostýmů se ujala návrhářka Kateřina Mírová, která v minulosti oblékla i herce z filmů Rebelové nebo Čert ví proč. Jedenáct originálů kostýmů použitých při natáčení Jana Žižky, které nám laskavě zapůjčilo Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, bude k vidění pro návštěvníky prohlídkové trasy borovanského kláštera s průvodcem.

Bitva o Slamburk

Pro děti je v sobotu 24. srpna v parku borovanského kláštera opět připravena tematická akce plná rytířských her, soutěží a bohatého doprovodného programu.

„Malí rytíři, oděni do barev své družiny, se pod praporem svého velitele utkají v různých disciplínách, aby pro svou družinu získali body. Družina s nejvyšším počtem bodů vyhraje Slamburský zlatý poklad. V závěru dne se družiny pokusí ubránit nebo dobýt hrad Slamburk, postavený z balíků slámy. Celou akci zakončí slavnostní zapálení Sokolího hrádku nejlepšími střelci z řad zúčastněných rytířů. Během celého dne je pro návštěvníky připravený doprovodný program, workshopy a občerstvení,“ uvedl zakladatel a organizátor Bitvy o Slamburk Jiří Havlis.

Ti, kteří si chtějí akci užít naplno a zapojit se do všech aktivit, se předem registrují do jedné ze čtyř vyhlášených družin na www.slamburk.cz. Registrace k jednotlivým družinám je možná už nyní. Registrovaný družiník má právo přístupu na všechny disciplíny, účastní se slavnostního nástupu, bitvy o hrad Slamburk a je-li zdatným lučištníkem, má možnost zapalovat Sokolí hrádek. Každý družiník má ovšem povinnost obstarat si předepsanou výstroj: varkoč a štít v barvách družiny, ke které se přihlásí. Výstroj je možné si vyrobit ručně doma, zakoupit v Dětské zbrojnici v borovanském zámku nebo si ji vyrobit v dopoledním workshopu přímo v den konání akce na místě. Pokud se rozhodnete výstroj připravit doma, podrobný návod na výrobu najdete rovněž na webových stránkách akce www.slamburk.cz.

Na místě se do družin bude možné přihlásit jen pokud budou volná místa. Ale ani v opačném případě děti nepřijdou zkrátka, mohou se akce zúčastnit jako tzv. potulní rytíři a nepotřebují žádnou výstroj. Mohou si libovolně procházet stanoviště a také si vyzkoušet všechny rytířské hry a disciplíny, oproti registrovaným rytířům nejsou v tomto nijak znevýhodněni. Nebudou sice přispívat získanými body jednotlivým družinám, protože nebudou mít žádného velitele a nezúčastní se nástupů, slavnostního defilé a závěrečné bitvy o hrad, ale na jejich zážitku z her to rozhodně nic nezmění a doprovodný program pobaví každého.

Akce je přizpůsobena všem dětem, které mají chuť se zúčastnit, ale nejvíce si ji užijí rytíři starší 5 let. Připraveno bude více než 20 disciplín pro malé i velké. Vyzkoušejí si například střelbu z luku, praku a trebuchetu, utkají se v boji s řemdihy nebo na kládě, osedlají dřevěného koně nebo si vybijí energii v bitvištích. Každý jen to, na co si troufne, není povinností zúčastnit se všech disciplín.

Dále jsou připraveny šermířská vystoupení uskupení Fedrfechtýři, které inscenuje duely, bitky, šarvátky a řeže z nejrozličnějších dějinných období. Kromě řinčení zbraní různých rozměrů a tvarů publikum uvidí a uslyší salvy z kanónů a pušek, víření bubnů a třepotání pestrých praporů a možná dojde i na hry s ohněm. Samozřejmě na místě zakoupíte občerstvení všeho druhu a řemeslná tržnice nabídne množství krásných věcí ke koupi.

Navštivte Klášter Borovany a vytvořte si nezapomenutelné letní vzpomínky. Více informací a najdete na www.borovansko.cz a www.slamburk.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky bořovaný, klášter, Jan Žižka, kostýmy, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Borovanský klášter zve na Bitvu o Slamburk a výstavu kostýmů z velkofilmu Jan Žižka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.