Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Parkem v Hluboké provede návštěvníky naučná stezka

Návštěvníci Hluboké nad Vltavou se vedle prohlídky zámku a zahrady mohou projít také po parku o výměře 50 hektarů. Ode dneška je tam zve nová naučná stezka. Vybudoval ji Národní památkový ústav, který památku spravuje. Trasa stezky je dlouhá zhruba 2,5 kilometru a není příliš fyzicky náročná.

Celková výměra hlubockého zámeckého parku, který založili Schwarzenbergové, dříve dosahovala s loukami a oborami 200 kilometrů čtverečních.

Areál patří k nejvýznamnějším v zemi, je součástí evropsky významné lokality Natura 2000. Anglický park je cenný především dendrologicky, kromě domácích dřevin tu roste řada exotických stromů, třeba liliovník, katalpa či tsuga a nahovětvec.

„Stezka má celkem deset zastavení, návštěvníkům představí zajímavosti z historie a současnosti parku i krajiny Hlubocka,“ řekl jeden z autorů stezky Marek Ehrlich. Informační panely jsou doplněny obrazovou dokumentací a orientačními mapami.

Návštěvníci na panelech naleznou informace o zahradních úpravách Dolní a Horní zahrady v bezprostřední blízkosti zámku, které se proslavily ve filmu Pyšná princezna, i o celkové kompozici parku. Další panel je upozorní na překvapující výhledy na krajinu Hlubocka. Dočtou se i o jeho zakladatelích a nechybí ani informace o vodních stavbách, fauně a floře.

Zámecký park byl po náročných terénních úpravách založen na polích v blízkosti zámku. Historické zdroje uvádějí, že v roce 1851 bylo v parku vysázeno 11 597 stromů a 2 180 keřů. Park byl rozčleněn cestami a alejemi, na travnatých loukách rostou skupiny stromů i solitérní exempláře. Součástí okolí zámku byly i obory. U Munického rybníka, u kterého tehdy stával lovecký zámeček Ohrada, byla zřízena také velká bažantnice.

Zámek v Hluboké nad Vltavou si loni prohlédlo přes 250 tisíc lidí, za vstupné zaplatili přes 34 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Štítky naučná stezka, zámecký park v Hluboké nad Vltavou, zámek, Hluboká nad Vltavou, Národní památkový ústav, strom, Natura 2000, Schwarzenbergové, Pyšná princezna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkem v Hluboké provede návštěvníky naučná stezka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.