Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ROP Jihozápad přijal za pět let 2598 projektových žádostí

Regionální operační program (ROP) Jihozápad od roku 2007 přijal celkem 2598 projektových žádostí. Je to nejvíce ze všech regionů v Česku, řekla dnes na tiskové konferenci ředitelka ROP Jihozápad Iva Makovičková. Zájem o výzvy v Jihočeském a Plzeňském kraji je tak vysoký, že uspěje prý jen 25 až 30 procent žadatelů.

„Nemáme jednoznačnou odpověď na to, proč v našem regionu vzniká v počtu žádostí takový převis. Může to být tím, že povědomí o operačním programu je veliké a žadatelé jsou na každou výzvu extrémně dobře připraveni," uvedla Makovičková.

Celkem je v Česku sedm Regionálních operačních programů. Většina z nich zajišťuje čerpání dotací pro dva až tři kraje. Makovičková nemá úplný přehled o tom, kolik přesně projektových žádostí přijímají jiné regiony. Ale podle ní tam maximálně dosahuje převis uchazečů o projekty výše 50 procent.

ROP Jihozápad v šestiletém období, které začalo roku 2007, počítá s 24 řádnými výzvami. Předseda ROP Jihozápad Ivo Grüner však dnes uvedl, že číslo nemusí být konečné. Pokud by operační programy nevyčerpal všechny peníze, mohlo by vedení vypsat i další výzvy. „Jde nám o to, aby region využil všechny alokované finance," řekl Grüner.

Podporu ROP Jihozápad například využije i nyní aktuální téměř miliardový projekt výstavby divadla v Plzni. Na realizaci tohoto záměru operační program uvolnil zhruba 200 milionů korun. Nové divadlo by mělo zahájit provoz v červnu 2014. ROP z posledních velkých projektů podpořil také již zahájenou stavbu městského okruhu v Plzni, jejíž očekávané náklady činí téměř 700 milionů korun.

V Jihočeském kraji zase budou v příštím roce čerpat peníze z operačního programu na rekonstrukci a údržbu sedmi mostů na Prachaticku, Jindřichohradecku, Strakonicku a Českokrumlovsku. Z celkových nákladů přes 48 milionů korun uvolní ROP Jihozápad 41,1 milionů Kč.

Operační program v Jihočeském a Plzeňském kraji od roku 2007 do současnosti proplatil 403 projektů. Ze schválených projektů podpořil ROP 59 procent v Jihočeském a 41 procent v Plzeňském kraji.

Jeho fungování ale provázely i pochybnosti. Na podzim 2009 policie zabavila na Úřadu regionální rady Jihozápad počítače, které však po čtyřech dnech vrátila, vyžádala si také různé dokumenty. Policie tehdy vedení úřadu nesdělila důvody vyšetřování a nikdo nebyl obviněn. Později detektivové z protikorupční policie začali stíhat vysoce postavené úředníky úřadu, kteří čelili obvinění ze zneužití pravomoci. Před měsícem pražský městský soud bývalého šéfa úřadu Jiřího Trnku i jeho podřízeného Martina Půlpytla osvobodil.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, operační program, Česko, projekt, Ivo Grüner, Plzeň, Jiří Trnka, Městský soud v Praze, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ROP Jihozápad přijal za pět let 2598 projektových žádostí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.