Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tržby obchodníků odrážejí úsporný režim mnoha domácností

Většina českých domácností začala během prvního pololetí letošního roku výrazně šetřit v návaznosti na špatnou ekonomickou situaci. Tomu odpovídají i tržby obchodníků ve sledovaném období, uvedli v pátek analytici oslovení agenturou Mediafax v návaznosti na čtvrtletní výsledky maloobchodu v ČR.

„Lidé vzhledem k prodlužující se ekonomické nejistotě omezili nákupy a preferují levnější alternativy u většiny zboží. Z toho těží zejména v případě elektroniky, sportovních potřeb či vybavení domácnosti internetoví prodejci, jejichž obchodní model dovoluje srážet ceny více, než dokáže většina kamenných prodejců,“ uvedl odborník na maloobchod ze společnosti PwC Audit Pavel Kulhavý.

Letošní rok se výrazně šetří u potravin, jejichž prodejcům dlouhodobě klesají meziročně tržby. Podobný scénář je podle něj pravděpodobný i pro zbytek roku. Teprve pozitivnější výhled na příští rok a oživení trhu práce opět více otevřou peněženky spotřebitelů.

„Během léta sice spotřebitelé u mnohého sortimentu úspěšně vyprazdňují regály díky výrazným slevám, ale marže, a tedy i zisky obchodníků, tím trpí,“ zakončil Kulhavý.

Podle analytika skupiny Citfin Jiřího Šimka se na vývoji tržeb nadále projevuje šetření spotřebitelů a fakt, že kvůli inflaci stále klesají reálné mzdy.

„Nezaměstnanost se nadále drží nad osmi procenty a s jejím poklesem nelze počítat. V úsporách pokračuje i stát. Spotřebitele omezují v nákupech i nepříliš radostné vyhlídky do budoucna. Letos zřejmě čeká českou ekonomiku pokles a ani pro příští rok nelze čekat s výraznějším růstem,“ doplnil Šimek s tím, že další hrozbou kazící náladu spotřebitelů je vývoj v eurozóně.

Hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek je přesvědčený, že spotřební výdaje evidentně nepřispěly k růstu HDP ani ve druhém čtvrtletí letošního roku. Poptávka podle něho zůstává slabá a růst mezd patrně ještě více zpomalil, což naznačují data o inkasu daní a sociálního pojistného.

Podle ekonoma Marka jsou navíc lidé stále opatrnější, což se projevuje jak zvýšením míry úspor, tak poklesem objemu spotřebitelských úvěrů. „Mezi novými ekonomickými zprávami ze světa převažují negativní informace. Za celý letošní rok počítáme s poklesem maloobchodních tržeb o půl až celé procento,“ odhadl Marek.

Za celé druhé čtvrtletí 2012 se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu snížily reálně meziročně o 2,4 procenta (ve druhém čtvrtletí 2012 bylo o dva pracovní dny méně), v tom v motoristickém segmentu o 4,2 procenta a v samotném maloobchodě (včetně prodeje pohonných hmot) o 1,5 procenta. Tržby za nepotravinářské zboží stagnovaly, za pohonné hmoty a potraviny klesly (o 4,2 procenta, respektive o 2,6 procenta).

Napsal Jan Soukup, Mediafax

Štítky úspory, domácnosti, ekonomové, Mediafax, Česko, spotřebitel, David Marek, PricewaterhouseCoopers, Eurozóna, Jan Soukup, Patria Finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tržby obchodníků odrážejí úsporný režim mnoha domácností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.