Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Svět ovládnou roboti. Kdo si s nimi poradí?

PR článek

Koupili jste si včera nový chytrý telefon? Už dnes je starý. Vývoj pádí kupředu. Industry 4.0 aneb čtvrtá průmyslová revoluce odstartovala. Kdo nechce, aby ho smetla jako divoká vlna, musí plout s ní. Jednou z možností je nasměrovat i své vzdělání chytrým směrem.

Svět začínají ovládat inteligentní systémy. A bude jich přibývat. Současný trend digitalizace s sebou přináší stále masivnější automatizaci výroby, jejímž důsledkem budou výrazné změny na trhu práce. V budoucnosti, a není to sci-fi, se očekává, že až 40% zaměstnanců nahradí stroje. Chytré továrny budou plné automatizovaných technologií, manipulátorů a robotů. Ty ovšem bude muset někdo obsluhovat, seřizovat a  opravovat. Přitom už nyní zaměstnavatelé bijí na poplach – na trhu práce chybí  technicky vzdělaní specialisté.

Jednou ze škol, která takové techniky připravuje, je Vyšší odborná škola, Střední škola, Centrum odborné přípravy v Sezimově Ústí (COP). VOŠka na COPce už desátým rokem nabízí obor elektrotechnika – mechatronické systémy, v současnosti ve třech zaměřeních: řízení energetických systémů, mechatronika a informační a řídicí technika. Díky vzájemnému propojení elektrotechniky, strojírenství a informatiky získávají studenti znalosti ve více oborech, jako jsou elektronika, strojírenství, energetika a výpočetní technika.

V Sezimově Ústí dobře vědí, že absolvent, který se má uplatnit, musí nejen znát teorii, ale především si umět poradit při řešení problémů. K tomu vede jediná cesta – odborná praxe. Proto na ni kladou velký důraz. Šestina z celé doby studia na VOŠ je praxe přímo ve firmách. Zhruba třetina studentů se při ní tak osvědčí, že dostane nabídku, aby ve firmě po ukončení studia pracovali. To je důkazem toho, že jsou absolventi COPky opravdu dobří. Někteří se dokonce rozhodnou pokračovat na vysoké škole. Díky kreditnímu systému hodnocení, který umožňuje prostupnost s vysokou školou a uznání některých předmětů, mají dokonce snazší cestu.

VOŠ, SŠ, COP Sezimovo Ústí spolupracuje s firmami jako je ABB a. s., ČEZ a. s., JE Temelín, MOTOR JIKOV Group a.s., Schneider Electric CZ, s.r.o., AMiT, spol. s r.o., Brisk Tábor, a.s., Robert Bosch, s.r.o., Festo, s.r.o., JABLOTRON ALARMS a.s., MICRO-EPSILON Czech Republic spol. s r.o., SILON s. r. o., VSP DATA a.s. a další.

V absolventských pracích studenti navrhli a zrealizovali úpravu vznětového motoru pro provoz na řepkový olej, navrhli a sestavili trhačku krimpovaných spojů pro firmu Medical Technologies, a. s. či vytvořili měřicí box pro kvalitu elektrické sítě pro firmu Schneider Electric CZ, s.r.o.. Zaměstnavatelé si na sezimoústecké VOŠ nejvíc cení toho, že se jejich absolventi chtějí učit nové věci, chápou nejen věci technické, ale i procesní a celkově mají dobré základy, na kterých lze stavět.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky roboti, Vyšší odborná škola, Střední škola, Centrum odborné přípravy v Sezimově Ústí, Průmyslová revoluce, Industra, Sezimovo Ústí, Robert Bosch, ABB, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Motor Jikov, JABLOTRON ALARMS, VSP DATA a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svět ovládnou roboti. Kdo si s nimi poradí?  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.