Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žloutenkou se v Jihočeském kraji nakazily už čtyři desítky lidí

V Jihočeském kraji onemocněly žloutenkou typu A už čtyři desítky lidí. Původem nákazy byla kantýna u českobudějovického nádraží, první nakažení z tohoto ohniska se objevili začátkem října. Počet pacientů nakažených z tohoto ohniska může ještě nadále stoupat.

„Inkubační doba hepatitidy A je až 50 dní. Prvního pacienta máme ze 2. října. Takže další se mohou objevovat až někdy do půlky listopadu," řekla Jitka Luňáčková z jihočeské krajské hygienické stanice. Hygienici už před časem zjistili, že nakažení byli spojeni se stravovacím zařízení v blízkosti českobudějovického nádraží. Často se proto jednalo o zaměstnance Českých drah.

Nemocní pocházejí z několika jihočeských okresů. Momentálně leží v nemocnicích v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Strakonicích. Podle předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzany Roithové ale nastalá situace nijak neomezí provoz nemocnic. „V Českém Krumlově jsme vyčlenili infekční oddělení pro pacienty (s hepatitidou A), další lůžka tam využijeme v nové budově," uvedla.

Epidemie žloutenky na jihu Čech má další nakažené. Původ nákazy je v kantýně u nádraží

Epidemie žloutenky typu A na jihu Čech má další nakažené. K pátečnímu večeru jich bylo 28. Podle hygieniků jsou nakažení z Českobudějovicka, ale také z dalších okresů. Nákaza se rozšířila nejspíš z kantýny u nádraží v Českých Budějovicích....

Nemocnice by podle ní přivítaly, pokud by jim pomohli zdravotníci a lékaři, kteří jsou již v důchodu. „Umožnilo by nám to že by se kmenoví zaměstnanci mohli naplno věnovat koronaviru a žloutence," uvedla.

K typickým příznakům hepatitidy typu A patří žluté zbarvení kůže a bělma očí, tmavá moč, světlá stolice a nevolnosti. Chorobě se také přezdívá nemoc špinavých rukou. Léčba je založena na odpočinku a užívání přípravků proti nevolnosti nebo průjmu. Infekce časem odezní úplně a nezanechává trvalé následky.

Autoři | Foto

Štítky Jihočeský kraj, žloutenka, nákaza, vir, pacient, hepatitida A, Krajská hygienická stanice, České dráhy, Český Krumlov, Nemocnice České Budějovice, Zuzana Roithová, Jihočeské nemocnice, a.s., Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

furt lepší než chřipka z číny kde i země je PADĚLEK

Úterý, 13. října 2020, 15:41Odpovědět

Žloutenkou se v Jihočeském kraji nakazily už čtyři desítky lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.