Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Jihočeském kraji i v tomto období roste počet případů klíšťových onemocnění

V Jihočeském kraji i v tomto období dál roste počet případů klíšťových onemocnění. Hygienici v minulém týdnu evidovali dalších 21 pacientů s lymeskou boreliózou. Počet případů klíšťových onemocnění je výrazně vyšší než loni.

„Přestože se na čas ochladilo, lidé musí být v přírodě stále obezřetní. Jakmile se totiž třeba nepatrně oteplí, aktivita klíšťat opět stoupne. Jednoduše řešeno, pravděpodobnost, že narazíme na klíště, není nikdy nulová. Samozřejmě, že pokud bude mrznout, nebo bude sníh, je taková varianta téměř vyloučena. Ale když bude v listopadu nebo i v prosinci slunečno, pravděpodobnost je mnohem vyšší," řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Hygienici letos zaznamenali 488 případů lymeské boreliózy. Loni jich v tomto období bylo 258. Výrazně vzrostl také výskyt pacientů s klíšťovou encefalitidou. V Jihočeském kraji hygienici letos registrují 120 potvrzených případů, vloni jich v tomto období bylo 77.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Očkování proti borelióze není, naopak proti encefalitidě se lze nechat očkovat. Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známa. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevuje zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu 170 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, klíšťata, Jihočeský kraj, nemoc, lymská borelióza, pacient, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji i v tomto období roste počet případů klíšťových onemocnění  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.