Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Podle čeho určit, zda je půjčka výhodná – co je RPSN a co si pohlídat u poskytovatele?

PR článek

Pokud nenadále potřebujete finance, může vám pomoci půjčka od banky nebo nebankovní společnosti. Těch je na trhu velké množství a není snadné se v jejich nabídkách zorientovat. Proto byste měli mít jasno v několika pojmech, které vám cestu k nejvýhodnější půjčce usnadní.

Půjčka může být výpomocí i zátěží

Nečekané výdaje vám mohou způsobit těžkou hlavu, zvlášť pokud nemáte našetřeno dostatek peněz. V takové situaci vám může pomoci půjčka ihned, kterou snadno sjednáte po internetu. Předem byste si však měli rozmyslet, zda je její pořízení nutné – půjčujte si jen na věci, které mají delší životnost, než je doba splácení půjčky (třeba bydlení, vzdělání, auto apod.). Při výběru půjčky se pak orientujte podle základních parametrů, které vysvětlujeme níže.

Nejdůležitější parametry při výběru půjčky

RPSN (roční procentní sazba nákladů) označuje veškeré náklady, které dlužník zaplatí poskytovateli navíc ke splátce jistiny. Jsou do ní zahrnuty úroky a všechny poplatky, které se k úvěru vážou. Je hlavním ukazatelem výhodnosti půjčky a poskytovatelé jej musí u nabídky povinně zveřejňovat – čím je nižší, tím je půjčka výhodnější.

Úroková sazba se vyjadřuje v procentech a značí výši odměny pro poskytovatele za poskytnutí půjčky na smluvené období. Může být fixní, nebo se měnit. Nízká sazba je výhodnější, ale ověřte si, zda si poskytovatel k půjčce neúčtuje vysoké poplatky za její správu či sjednání. Lepším ukazatelem je proto RPSN.

Některé společnosti nabízejí možnost odložení splátek a tuto službu lze využít i na několik měsíců. To může být výhodné v případě, že byste museli řešit výpadek příjmu nebo by nastaly jiné neočekávané okolnosti. I tak s sebou nese odložení splátek nevýhody – delší doba splácení, vyšší částka zaplacená na úrocích, zapsání do úvěrového registru, odmítnutí poskytnutí dalších půjček apod.

Jméno a historie společnosti hrají při výběru půjčky velkou roli. Zatímco banky mají zaveden důkladný proces posouzení žadatele o půjčku, nebankovní společnosti mívají nižší nároky na bonitu, nepožadují doložení příjmu a často půjčují i registrovaným dlužníkům.  Oproti bankám si však účtují vyšší úroky a mnohdy i vysoké sankce při opoždění splátky. Na druhou stranu můžete u nebankovních společností získat peníze velmi rychle bez zdlouhavé administrativy – vždy si však na webu České národní banky ověřte, zda má společnost licenci, zajímejte se o její historii a spokojenost dosavadních klientů.

Nerozhodujte se bez rozmyslu

Nechte si čas na rozmyšlenou a vyberte si správnou půjčku, která váš rodinný rozpočet nezatíží zbytečně moc. Nikdy se nerozhodujte pod tlakem, bez rozmyslu a porovnání nabídek, abyste se neuvázali k nevýhodnému produktu.

Ohodnoť článek

Foto olia danilevich, Pexels

Štítky půjčka, úroková sazba, RPSN, srovnejto.cz, banka, splátka, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Boger

Nabízím vám jedinou finanční půjčku od přímého investora od 50 000 do 50 000 000 Kč. Tato nabídka platí pro celou Českou republiku a pro všechny občany. Splatnost této půjčky lze nastavit na 360 měsíců s možností předčasného splacení za každou cenu a bez navýšení. Vezměte si plnou půjčku a splaťte své prostředky do 24 hodin. Pokud si chcete půjčit, napište na: bogar9627@gmail.com whatsapp +420604876766

Sobota, 16. března 2024, 01:57Odpovědět

Podle čeho určit, zda je půjčka výhodná – co je RPSN a co si pohlídat u poskytovatele?  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.