Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak přepsat vozidlo v roce 2022?

PR článek

Ať plánujete v letošním roce nákup, darování nebo prodej vozidla, přepisu vozidla se prostě nevyhnete. Obzvláště v případě, že jste prodávající, byste měli zbystřit pozornost, protože při nedodržení této zákonné povinnosti vám může být vyměřena docela tučná pokuta. Na co si tedy dát pozor, a jak se případnému čekání na odboru dopravy vyhnout, naleznete v následujících řádcích.

Jak je to s termínem pro přepis vozidla?

Ode dne, kdy vůz změní majitele, ať už se jedná o prodej, darování nebo ekologickou likvidaci vozidla je nutné myslet na to, že musí být proveden lidově řečeno přepis vozidla. Současná legislativa ukládá povinnost změny vlastníka v registru motorových vozidel především na bedra původního majitele, jenž si tento úkon musí ohlídat.

I v roce 2022 platí, že přepis vozidla musí být na odboru dopravy proveden nejpozději do 10. dne od data, kdy vůz reálně změnil majitele. Tato lhůta se tak vypočítává zpravidla od data v kupní či darovací smlouvě, případně ode dne úhrady vozu nebo nabytí právní moci rozsudku soudu, pokud jste vůz zdědili.

Jaké sankce při nevyřízení hrozí?

V případě, že nebude proveden přepis vozidla v řádném termínu, hrozí původnímu majiteli finanční postih do výše až 50 000 Kč. Dalším problémem může být, že pojišťovna po vás bude nadále žádat platby za povinné ručení, případně vás kvůli nedoplatku kontaktuje Česká kancelář pojistitelů, což bývají ještě vyšší částky. Ačkoli uvádějí informaci, že v případě prokázání se kupní smlouvou od vymáhání ustoupí, jedná se o další problém, jehož ošetření vám zabere dost času.

Kromě toho všeho je tu i riziko, že všechny pokuty za dopravní přestupky spáchané s vozidlem budete muset hradit vy. Museli byste totiž prokázat, že víte, kdo vůz v době spáchání přestupku řídil, nestačí se prokázat jen kupní smlouvu.

Jak se vyřizuje přepis vozidla?

Ze současného pohledu zákona by se tedy měl postarat o přepis vozidla původní majitel. Ideálním stavem by tak bylo, když by na úřad společně zašli původní a noví majitel a přepis vozidla provedli na místě. To se však moc často nestává a řada majitelů, spolu s doklady o vozidle předává kupujícímu plnou moc. V případě, že se chcete vyhnout problémům, jež byli výše uvedeny, měl by si naopak plnou moc ke změně vlastníka v registru motorových vozidel vyžádat prodávající.

V současné době je možné provést přepis vozidla na odboru dopravy, na kterémkoli obecním úřadě s rozšířenou působností. V případě, že by bylo možné provést přepis za osobní účasti obou zúčastněných osob, je potřeba si před návštěvou úřadu připravit následující doklady:

  • velký technický průkaz,
  • malý technický průkaz,
  • protokol o evidenční kontrole,
  • doklad o platném povinném ručení, tedy tzv. zelenou kartu,
  • občanské průkazy obou zúčastněných osob,
  • vyplněný formulář žádosti o zápis změny vlastníka vozidla.

V případě, že jste kupujícím, je vhodné ještě v den přepisu uzavřít nové povinné ručení, protože prodávající jej může ihned zrušit, vyhnete se tak možnému postihu. Vybrat si vhodnou pojišťovnu a produkt přeci jen nebylo nikdy jednodušší. Najít výhodné povinné ručení pro rok 2022 vám pomůže řada online kalkulaček.

Jak na přepis vozidla s plnou mocí?

Když už se rozhodnete pro přepis vozidla s plnou mocí, měli byste si zkontrolovat, zda obsahuje všechny potřebné náležitosti, případně můžete pro tento přepis využít i třetí osoby. Více o plné moci k přepisu vozidla naleznete zde.

Ohodnoť článek

Štítky plná moc, povinné ručení, Česká kancelář pojistitelů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak přepsat vozidlo v roce 2022?  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.