Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kontokorent pro podnikatele – kdy se vyplatí a kdy sáhnout po alternativě?

PR článek

Podnikatelský kontokorent je zajímavá možnost bankovního úvěru. Současně má však i své nevýhody. Kdy se vyplatí a jaké jsou jeho alternativy?

Rozdíl mezi kontokorentem pro podnikatele a pro fyzické osoby

Kontokorent je půjčka, která vám umožňuje čerpat peníze z vlastního účtu, přestože na něm nemáte prostředky, do tak zvaného debetu. Po čerpání libovolné částky do maximálního povoleného debetu se půjčka splácí každou příchozí platbou.

Největším rozdílem mezi podnikatelským kontokorentem a kontokorentem pro fyzické osoby je v podmínkách, které banky nabízejí. Podnikatelé mohou mít kontokorent aktivovaný až do částky několika milionů a doba splatnosti se pohybuje kolem 360 dnů.

U fyzických osob jde spíše o nižší desetitisíce s výrazně kratší dobou splatnosti.

V jakých situacích vám kontokorent pro podnikatele pomůže?

Pokud máte schválený kontokorent pro podnikatele, můžete po něm sáhnout vždy, když se nacházíte ve finanční tísni. Nemusí (a nemělo by) jít o nic závažného. Ale občas se stane, že odběratel neproplatí fakturu včas a vám tak nezbývá dostatek financí například na mzdy. Nebo se například vyskytne naprosto neodolatelná investiční příležitost zrovna v nepříliš vhodný okamžik.

Pak je kontokorent skvělým pomocníkem, který chybějící částku na krátký čas nahradí a vy můžete bez starostí pokračovat ve svých plánech.

Podnikatelský kontokorent má však i poměrně závažné nevýhody a rizika.

Rizika podnikatelského kontokorentu

Stejně jako každá půjčka i kontokorent má svá rizika. Největší nevýhodou oproti půjčce pro podnikatele je nulová flexibilita při splácení. Schválený kontokorent sice můžete flexibilně čerpat kdykoliv až do maximální výše povoleného debetu, u splácení však nenabídne žádné úlevy.

Splácí se každou příchozí platbou a splátku si nemůžete snížit ani odložit. Pokud by došlo k prodlení s platbou, čekají vás extrémně vysoké penalizační úroky.

Po kontokorentu se tak hodí sáhnout pouze v případě, že máte stoprocentní jistotu toho, že jej bez starostí splatíte.

Alternativy kontokorentu

Jaké jsou alternativy kontokorentu?

Ideální je sáhnout do vlastních zdrojů. Máte u odběratelů neproplacené faktury? Můžete využít služby financování faktur od Cashbotu.

Další možností, která však zabere o něco více času, je inventura vlastních zdrojů a prodej nepotřebných technologií a vybavení, či snížení provozních nákladů.

Kontokorent je pohodlná a rychlá možnost, před žádostí o tuto půjčku však raději zvažte i alternativní řešení nedostatku financí, které vás může ochránit od potenciálních finančních nesnází.

Ohodnoť článek

Štítky kontokorent, půjčka, fyzická osoba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontokorent pro podnikatele – kdy se vyplatí a kdy sáhnout po alternativě?  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.