Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Spoření vs. investice: Co vybrat k zajištění dětí do budoucna?

PR článek

Přemýšlíte, jak nejlépe zabezpečit finanční budoucnost svých dětí, a váháte mezi spořením a investicemi? V tomto článku vám představíme hlavní výhody a nevýhody obou přístupů a pomůžeme vám s otázkou, jak maximalizovat finanční potenciál úspor pro vaše potomky.

Většina Čechů spoléhá na spoření

V České republice roste zájem o finanční vzdělávání a plánování budoucnosti. Podle průzkumů však 7 z 10 Čechů ukládá své úspory do hotovosti nebo na bankovní účty, do dlouhodobějšího typu spoření (např. v podobě podílových fondů) investuje jen kolem třetiny obyvatel. Je lepší peníze určené na budoucí potřeby vašich potomků šetřit na spořicím účtu pro děti, nebo dlouhodobě investovat a s možným vyšším zhodnocením přijmout i riziko? Záleží na vaší ochotě riskovat i na časovém horizontu.

Spoření v bance jako bezpečná cesta k budování rezervy

Spoření je tradičním způsobem, jak si ukládat peníze pro nastávající potřeby. Nabízí několik výhod.

  • Nízké riziko: Bankovní vklady jsou v ČR pojištěny do výše 100 000 eur.

  • Jasný výnos: Úrokové sazby jsou předem známy (ale mohou se kdykoliv změnit).

  • Snadná dostupnost prostředků: Peníze lze vybrat většinou kdykoliv (u spořicích účtů) či po dohodnuté době (typicky termínované vklady).

Oproti investicím je tato varianta zhodnocení peněz velmi bezpečná, nabízené úroky však odpovídají nízkému riziku. Peníze na spořicím účtu byste měli mít připraveny jako krátkodobou rezervu, při zhodnocování větších částek po delší dobu se tolik nevyplatí. Pro tyto účely existují vhodnější bankovní produkty, např. stavební spoření pro děti nebo termínovaný vklad. Nejméně výhodnou variantou je fyzické střádání peněz „pod matraci, kde z nich ukrajuje inflace, přičemž se vystavujete riziku jejich krádeže při vloupání.

Investicemi k potenciálně vyšším výnosům

Investování může přinést vyšší zhodnocení, ale nese s sebou i určitá rizika.

  • Potenciál vyššího výnosu: Dlouhodobé investice historicky překonávají inflaci.

  • Diverzifikace portfolia: Rozkládáním investic do různých aktiv se snižuje riziko ztráty.

  • Možnost pasivního investování: Za nízký poplatek se nebudete muset o nic starat.

Vysokých výnosů za minimalizace rizik dosáhnete rozložením investic do různých typů aktiv (akcie, kryptoměny, dluhopisy, fondy, ale i rozdílné komodity či odvětví) – zajistíte tak, že pád některé z nich nestáhne na dno všechny vaše úspory. Důležité je začít s pravidelným investováním co nejdříve, abyste mohli naplno využít složeného úročení, jehož benefity se nejvíce projevují v dlouhodobých horizontech.

Vyplatí se mít obojí

Spoření poskytuje bezpečnou rezervu pro krátkodobé cíle a neočekávané výdaje, zatímco dlouhodobé investice nabízejí potenciál vyššího zhodnocení pro vzdálenější budoucnost, jako je studium na vysoké škole nebo první bydlení. Ideální strategie zhodnocování peněz zahrnuje oba dva přístupy podle vašich finančních cílů, časového horizontu a toleranci k riziku. S pravidelným spořením a investováním můžete i po menších částkách významně ovlivnit finanční budoucnost svých dětí.

(Tento článek není investičním poradenstvím.)

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky investice, peníze, spoření, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spoření vs. investice: Co vybrat k zajištění dětí do budoucna?  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.