Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Jíst či nejíst? To je oč tu běží

Dnes věnujeme Drbnu vědátorku zdraví. To je totiž to nejdůležitější, co máme. Na přetřes přijde otázka o ideálním množství přijaté potravy a také o nadměrném hlavičkování ve fotbale.

Nejez! Budeš déle žít

Znáte to také? Když jste malí, babička má strach, abyste pořádně jedli, abyste nebyli hubení = nemocní. „Přidej si ještě pár knedlíků.“ Pokud jste babičku poslouchali, pak jste možná dopadli stejně jako autor tohoto článku. Mírná nadváha a najednou se na vás valí nová vlna rad. „Měl bys omezit tučné, neměl bys jíst v noci, neměl bys …“ A tak dále. Tak jak to tedy je? Jíst či nejíst? To je oč tu běží. I vědce trápila tato otázka a dlouho byli rozděleni na dvě skupiny. Jedna tvrdila, že omezení příjmu kalorií člověku prospívá, ta druhá samozřejmě přesný opak. Nyní ale došli ke shodě.

Podle nových výzkumů vše nasvědčuje tomu, že méně kalorií se opravdu rovná delšímu životu. Má to ale svá ale. Za prvé zatím je jen jasné, že člověk při menším přísunu potravy je déle zdravý. To ještě nutně neznamená, že bude déle žít. Druhou věcí, kterou je třeba ihned dodat, je fakt, že kalorie, které naše tělo dostává, bychom měli omezovat až ve vyšším věku. Nenechávejte tak své děti hladovět v domnění, že jim tím prodloužíte život. Naopak můžete jim velmi uškodit a navíc se v noci nevyspíte.

Může časté hlavičkování způsobit fotbalistům demenci?

Fotbal. Dost možná sport číslo jedna v České republice. Všichni ho mají rádi, mnozí ho hrají a pro některé je to smysl života. Nedílnou součástí hry jsou hlavičky. Vědce zajímalo, zda může časté hlavičkování mít nepříznivé účinky na hráčův mozek. Podle prvních výzkumů se zdá, že ano. Ale pozor vědci rychle dodávají, že potřeba další výzkum. Zkoumány byly mozky 14 hráčů, z toho šesti posmrtně. Většinou šlo o speciality hlavičkáře.

Podle výsledků se zdá, že časté hlavičkování může způsobovat degeneraci mozku, která vede k demenci. Podobná deformace byla už dříve zjištěna u boxerů nebo hráčů amerického fotbalu. Těm, kteří hrají fotbal jen rekreačně, prý ale demence s největší pravděpodobností nehrozí. Na to, aby váš mozek začal degenerovat, byste museli hlavičkovat mnohokrát denně a to pravidelně několik let. V ohrožení jsou tak především profesionálové. Sportem ku zdraví.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kalorie, výzkum, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Jíst či nejíst? To je oč tu běží  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.