Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Jedním z poražených v českých prezidentských volbách je i Macron

Na kampani pro volbu českého prezidenta mě nejvíce zaujalo neuvěřitelné faux pas francouzského prezidenta Macrona. Tři dny před prvním kolem pozval jednoho z kandidátů, Andreje Babiše do Elysejského paláce, oficiálního sídla francouzských prezidentů. Tím Babišovi otevřeně poskytl nejen velký mediální prostor, ale zároveň ukázal, kdo je jeho favoritem.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

Konzervativní francouzský deník Le Figaro přitom Babiše vykresluje jako pravicového populistu, jehož vzory jsou Donald Trump a Viktor Orbán. Vzhledem k tomu, že Macron je jeho pilným čtenářem, není možné se vymluvit, že populistickou tvář Babiše nezná. Určitě nebyla důvodem jejich setkání ani údajná Babišova skvělá francouzština, o níž má autor tohoto blogu své pochybnosti.

Pravdou je, že populistické hnutí ANO se díky Pavlu Teličkovi nacpalo do politické skupiny Renew Europe v Evropském parlamentu, sdružující evropská středová liberální uskupení a učenlivá Teličkova žačka Dita Charanzová to v barvách ANO dotáhla až na místopředsedkyni Evropského parlamentu.

Také ona byla v minulosti hostem Elysejského paláce, takže není vyloučeno, že to Babišovi „zařídila“ přes své francouzské kolegy z Europarlamentu. Pravým důvodem asi bude dostavba jaderné elektrárny Dukovany, o kterou Francouzi velmi stojí a asi domnívají, že jim může Babiš pomoci. To nic nemění na tom, jak pokrytecky vyzněl Macronův tweet s blahopřáním novému prezidentovi Petru Pavlovi ke zvolení spolu s pozváním do Paříže.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky Andrej Babiš, Emmanuel Macron, Evropský parlament, Elysejský palác, Evropská unie, druhá světová válka, ANO 2011, Donald Trump, Viktor Orbán, Pavel Telička, glosa, Aleš Musil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

GLOSA: Jedním z poražených v českých prezidentských volbách je i Macron  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.