Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tak to jsme nečekali

Vážení přátelé budějovické historie, nevím, jak vy, ale já, když jdu ulicí a vidím někde na domě věžičku, vždycky si říkám – tam by se bydlelo. Určitě jsem ovlivněn Svěrákovým filmem Kolja a také pracovnou režiséra Zdeňka Podskalského, který sídlil na Malostranském náměstí v Praze. V obou případech byly oba prostory krásné a inspirativní.

Když jsme dostali pozvání navštívit věžičku na secesním rohovém domě na Žižkově třídě, neváhali jsme s Milanem ani chvilku. Samotná věžička utrpěla při opravě v osmdesátých letech minulého století, kdy byla její střecha necitlivě oplechována a zmizely tak secesní ozdoby, ale i profilované římsičky. Je to samozřejmě škoda, zvlášť pokud provedení štukatur bylo pravděpodobně inspirováno tvorbou Alfonse Muchy.

I vnitřek domu utrpěl necitlivou údržbou, nicméně je zde ještě zachován původní styl obložení stěn, zábradlí a dlažby. Určitě by šla všemu vrátit původní krása a elegance, jen by to holt něco stálo.

Nyní k samotné věžičce. Když jsme viděli její vnitřek „spadla nám brada“. Nekonal se žádný velkolepý kruhový prostor s řadou malých oken po obvodě. Celý prostor byl vyplněn osmi mohutnými trámy, které tvořily konstrukci věžičky. Jinak řečeno – Milan měl co dělat, aby se mezerou mezi dvěma trámy protáhl do jejího středu, a i tam byl prostor tak pro jednoho člověka. Takže žádné bydlení, žádná pracovna – jen trámy a trochu volného místa.

Samotný půdní prostor byl překvapivě uklizený (hasiči by měli radost), ale bylo vidět, že v kovidové době zde chlapi z baráku měli svoji vlastní hospodu s posezením. Hezké bylo, že tento diskusní kout byl vyzdoben fotografiemi starých Budějovic.

P.S: ještě se zastavím u hmotnosti Milana Bindera. Milan na otázku kolik váží bleskově odpovídá 97 kilogramů. Na nevěřícné pohledy reaguje vysvětlením, že se naposled vážil před sedmi léty a na váhu již poté nikdy nevlezl a nevleze. Takže inspirace pro nás ostatní, jak zůstat trvale štíhlý. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, Objektivem a perem, věžička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tak to jsme nečekali  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.