Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Budějovický Avion byl rodinný taneční klub, který nabídl odpolední čaj i večerní kabaret

V novém dílu Drbny historičky se historik Jan Schinko zaměřuje na českobudějovický dům s číslem popisným 9 v Radniční ulici. V minulosti zde sídlily Plzeňská pivnice, hostinec U Tří korun i taneční klub Avion s kabaretem. Podnik s dlouhou historií také svého času rozděloval české a německé obyvatele města.

Českou ulici pohledově uzavírá na jednom jejím konci Radniční ulice a v ose dům č. 9, v němž za socialismu bývala Plzeňská pivnice. Trochu se zaváhá jestli zde Čeká končí nebo začíná. Podle domovních čísel zde končí, poněvadž č. 1 je na rohu Hradební blíže k Mlýnské stoce. V polovině 19. století tu byla hospoda U Adamců. V roce 1877 koupila radnice dům na náměstí č. 2, který měl název U Tří korun. Dům nechala do roku 1878 zcela přestavět, zvýšit a uvnitř propojit s radnicí. Dům se poté léta nazýval Nová radnice. Název U Tří korun se později objevil na Adamců hostinci v Radniční 9 (je stále čitelný v segmentu nad vchodem). Před rokem 1911 byl hostinec U Adamců v nájmu od roku 1903 za hostinského Jakuba Čtvrtníka. Z úředního nařízení byl uzavřen, ježto stav jeho nevyhovoval zákonným předpisům, jak informovaly Jihočeské listy. V roce 1911 převzal podnik Josef Adamec, dům přestavěl při zachování průčelí a ve dvoře postavil stáje. Provozoval také fiakry.

Češi a Němci ve městě si předhazovali je-li hostinec český nebo německý. Budweiser Zeitung tvrdil, že je to „Des berichte tschechisch Gasthaus“ (pověstný český hostinec). České listy namítaly, že hostinec to byl odjakživa německý. Není na to statistika, asi to bylo napůl. Později za kabaretu více český.

V letech 1930 až 1935 zařídil v domě František Adamec restauraci a kabaret Avion, přičemž interiér úplně přestavěl. Zpráva listu Republikán: „Poslední novinkou ve městě jest Avion. Majitel restaurace pan František Adamec důkladně přestavěl a přeměnil svůj starý podnik, a tak vybudoval pro veřejnost skvělý rodinný taneční podnik, jež nese jméno AVION DANZING. Zahajovací večer v Avionu jest dne 7. prosince 1935. Pro Avion jest angažována prvotřídní hudba, kteráž bude hráti denně. Společná dostaveníčka budou v Avionu při odpoledních čajích od 3. hodiny. Bude také zřízena levná domácí jídelna, kde budou k dostání jídla všech druhů jako v pražských bufetech.“ V domě bydleli Adamců František, Anastázie a Sabina. Též Waverů.

Program v Avionu byl záhy rozšířen o kabaret. S tím měli Adamců chvíli potíže, protože si některé vlivné spolky stěžovaly, že v kabaretu účinkují ženy tzv. lehké.  Radnice nařídila několik kontrol, ale lehké ženy nebyly zjištěny. Tanec zvaný kankán se nepovažoval za nemravný (v roce 1922 v Rokoku v Hroznové ulici ještě nemravný byl). Avion byl uzavřen asi v roce 1950. Tím byl zrušen i post Františka Adamce, který působil též jako soudní znalec v oboru hostinství u krajského soudu.

V roce 1990, kdy ještě žila paní Adamcová, narozená v roce 1907, se potomci Adamců pokusili obnovit někdejší slavný podnik. Již ne jako Avion a kabaret, nýbrž jako dobrý restaurant a denní bar. Na průčelí zařídili tradiční neonový půllitr s pěnou a nápisem Budvar, jenže byla to hektická doba a nepodařilo se jim podnik udržet. V každém pořádném městě historicky býval podnik Avion, u nás plus kabaret a bufet.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Jana Schinka

Štítky drbna historička, České Budějovice, avion, kabaret

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Budějovický Avion byl rodinný taneční klub, který nabídl odpolední čaj i večerní kabaret  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.