Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Víte, jak si udržet práci? Máme pro vás sedm dobrých rad

PR článek

Vzpomínáte si na ten moment, kdy vám zavolali, aby vám řekli tu skvělou zprávu: „Bereme vás!“ Jakou radost jste měli? Tu ale zanedlouho zřejmě vystřídaly úvahy nad tím, jak to v nové práci bude vypadat, co od vás vlastně budou doopravdy očekávat a jak zapadnete.

Za každé situace zůstaňte sami sebou. Buďte pozitivní a chtějte se rozvíjet. Své šance na úspěch zvýšíte tím, že se vyvarujete zbytečných chyb.

Nejdřív práce, potom zábava. Znáte to? Máme pro vás pár tipů. Proč nebýt zdrženlivý? „Poker face“ už se nenosí. Dejte si pozor na „haló efekt“. Buďte neutrální a vyhněte se školáckým chybám. Když něco nezvládáte – přiznejte barvu. Ponaučte se z předchozích chyb a neotáčejte se zpět.

Nejdřív práce potom zábava

Ačkoliv by všichni rádi zapadli do kolektivu rychle, trávit čas v práci obcházením kolegů s drby není ideální cestou, i když si to možná někdo myslí. Stabilní koncentrace na práci vám umožní nedělat chyby a vybudovat si respekt. Nemusíte trhat rekordy, pracujte zodpovědně a v přiměřeném tempu. S kolegy si povídejte hlavně o práci. Dostat nálepku firemní drbny se totiž nevyplácí.

Zdrženlivost

Nehodnoťte, neposuzujte, ale ani příliš nechvalte. Nesrovnávejte se svou minulou prací ani před ostatními nevyjadřujte jen ze slušnosti obdiv k novému zaměstnavateli. Vyčkávejte a nechte si odstup, abyste si vytvořili objektivní názor až časem ze svých zkušeností.

Zdrženliví buďte i ve svých nárocích. Přílišné sympatie nezískáte, když po týdnu v nové práci zažádáte o zvýšení platu, například z důvodu nečekaného vydání. Stát se může cokoliv, ale výše platu se řeší před nástupem do práce a podpisem pracovní smlouvy.

„Poker face“ není in

Síla prvního dojmu je velká a na delší dobu určí vzájemné vnímání mezi sebou, navíc lidé si tento názor neradi opravují. Pokud tedy chcete mít v pracovním kolektivu dobré a korektní vztahy, buďte od začátku sví. Umožníte tím svému okolí vytvořit si správný první dojem a vaši noví kolegové pak nebudou mít problém si vás zařadit. V dnešní chaotické době vyhledáváme společnost lidí, se kterými není nutné lámat si hlavu, zda hrají nějakou „svou“ roli.

Pozor na „haló efekt“

Je lépe vypadat na začátku o něco horší, než ve skutečnosti jste. Okolí si představu o vás raději změní k lepšímu než naopak, kdy můžete v ostatních vyvolat pocit podvedení, ztratit důvěru, a poté vzniká haló efekt. Lidé si tak mohou k vám vytvořit negativní emoce a předsudky, které je pak opravdu těžké změnit.

Vyhněte se školáckým chybám

Mnohdy jsou na nováčky nachystány různé vstupní testy či chytáky. Nechtějte neoprávněné výhody. Nepřidávejte se ve sporech na jednu stranu, zejména pokud jsou historické a vy neznáte postoj druhé strany. A i když ano, ani pak to ještě neznamená, že jste pochopili podstatu problému. Nestaňte se hloupě přítelem někoho, kdo je vnímán jako „lůzr“. Starejte se především sami o sebe a vybudujte si vlastní autoritu.

Přiznejte barvu

Všichni bychom rádi působili dokonale, ale umět přiznat, že něco nezvládnete nebo nestihnete včas, má také své kouzlo. Rozhodně je lepší předem vyhodnotit situaci a posunout termín, než termín prošvihnout a vypadat nezodpovědně.

Neotáčejte se zpět

Přestože většina z nás nerada volí variantu naskakování do rozjetého vlaku, realita je taková, že až na malé výjimky, do vlaků, které již před námi někdo rozjel, naskakujeme a snažíme se je rychle zvládnout řídit. Vyhněte se negativnímu hodnocení svého předchůdce. Každé vedení nerado slyší, že vše před vámi bylo k ničemu a vy je teď naučíte „jak to dělat správně“ (převážně absolventi). Vyberte si svou cestu a ponaučte se z předchozích chyb. Tak hodně štěstí!

Štítky práce, tip, rada, zdrženlivost, chyba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víte, jak si udržet práci? Máme pro vás sedm dobrých rad  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.