Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Českobudějovické výstaviště opět ovládne věda, technika a řemesla

Letos se koná již čtvrtý ročník ojedinělé jihočeské akce, zážitkové výstavy s názvem Dobrodružství s technikou, aneb na 250 zážitkových stanovišť v jeden den a na jednom místě, které pořádá Jihočeská hospodářská komora ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů a dalšími partnery. Pavilon T českobudějovického výstaviště nabídne všem návštěvníkům nevšední den plný zábavy s technikou i jihočeským řemeslem.

Již za necelé dva týdny – ve čtvrtek 14. června se v 10 hodin otevřou brány Výstaviště v Českých Budějovicích, aby zde přivítaly všechny ty, kteří budou chtít  zažít techniku, vědu a řemesla na vlastní kůži. Interaktivní výstava s názvem Dobrodružství s technikou se jako každým rokem uskuteční v pavilonu T1. K vidění a hlavně k vyzkoušení bude na 250 technických vychytávek, vědeckých pokusů a rovněž několik druhů řemesel. Není divu, že si akce svou ojedinělostí našla nadšence nejen mezi malými návštěvníky, ale i mezi těmi dříve narozenými.

„Bez nadsázky lze říci, že loňský rok praskaly prostory pavilonu doslova ve švech a dětem se vůbec nechtělo domů. Těšilo nás přivítat zde více než 3500 návštěvníků, mezi nimiž byly rodiny s dětmi, školy s pedagogy a nechyběli ani individuální nadšenci z řad veřejnosti,“ uvedla Lenka Vohradníková, organizátorka akce z Jihočeské hospodářské komory, která zároveň dodává, že se i letos přibude mnoho zajímavostí a nových vystavovatelů. Každý rok se snažíme výstavu něčím vylepšit, opepřit, zvednout její laťku o něco výš a letos je to snad o metr, připojuje závěrem. 

Nabídka letošního Dobrodružství s technikou napovídá, že o zábavu bude postaráno. Svými interaktivními stanovišti se zde bude prezentovat široká škála technicky či řemeslně zaměřených firem a škol z Jihočeského kraje a rovněž řada zájmových organizací. Návštěvníci se mohou těšit také na ukázku tradičních jihočeských řemesel, například stavebnictví, kovářství či textilní výrobu.

Samozřejmě nemohou chybět ani novinky z oblasti Průmyslu 4.0, který v posledních letech přináší do řady firem změny v podobě digitalizace výroby. Nouze tedy nebude o roboty, 3D tiskárny, drony, simulátory, lasery nebo také o ultrazvuková čidla a motory. Lenka Vohradníková přibližuje, co vše a nejen to, si vystavovatelé připravili pro návštěvníky: „Pavilon T připravuje pro návštěvníky  nejenom opravdové technohrátky, k tomu ale také  zkoušku mnoha praktických dovedností. Například možnost zkusit si zapojit elektrický obvod, vyměnit jistič, naprogramovat pohyb, vyzkoušet si virtuální realitu, k dispozici budou 3D brýle, 3D zrcadla, trenažéry, Legoroboti, elektrická kola, elektromobily, dále budou připraveny různé pokusy, fyzikální experimenty. Současně je připraven pestrý doprovodný program formou vědomostních kvízů, soutěží, testů zručnosti při práci s polytechnickou stavebnicí.“  

Průběh výstavy zpestří několika svými science show divadlo ÚDiF (Úžasné divadlo fyziky) a představitelé projektu MATEMATECH, kteří návštěvníkům přiblíží, jak zábavnou formou matematickou cestou k technice.

Výstava Dobrodružství s technikou představuje jedinečnou příležitost, kde se snoubí příjemné s užitečným. Jejím hlavním cílem je popularizovat a propagovat technické vzdělávání a řemesla v Jihočeském kraji a pomoci tak do budoucna odstranit  dlouhodobý nedostatek kvalifikovaných pracovníků v těchto oborech. Smyslem je zkrátka vzbudit u dětí a jejich rodičů zájem právě o tyto obory a nasměrovat jejich budoucí kroky právě k technickému či řemeslnému vzdělávání. Výstava nabídne nejenom jedinečné zážitky, ale i možnost seznámení se s vyspělými a moudrými jihočeskými zaměstnavateli a vzdělavateli.

Projekt je realizován za finanční podpory Jihočeského kraje a Statutárního města České Budějovice. Vstup je bezplatný. 

Tisková zpráva

Štítky věda, technika, řemesla, výstaviště, České Budějovice, řemeslo, výstava, Jihočeská hospodářská komora, kongresové centrum, Jihočeský kraj, Úžasné divadlo fyziky, zábava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovické výstaviště opět ovládne věda, technika a řemesla  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.