Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zelená dotace může pokrýt velkou část nákladů na tepelné čerpadlo, radí odbornice na dotace Jana Schmidtmayerová

PR článek

Dramaticky se zvyšující ceny plynu a elektřiny v posledních týdnech přiměly řadu lidí začít se ohlížet po úsporných alternativách. Ideálním řešením jsou v tomto ohledu tepelná čerpadla, která podporuje i stát. Současné dotační programy na tepelná čerpadla mohou totiž pokrýt až 95 % vstupní investice.

Ačkoliv jsou na českém trhu již přes dvě dekády, tepelná čerpadla se dostávají do centra pozornosti zejména v posledních letech. „Na přelomu tisíciletí si první čerpadla v České republice pořizovali jen technologičtí nadšenci nebo úspěšní podnikatelé, pro které to byl určitý projev sociálního postavení,” vysvětluje Milan Kostečka, majitel firmy Kostečka Group s.r.o., jež nabízela jedny z prvních tepelných čerpadel v České republice.

Jedna ku čtyřem a půl

Tepelná čerpadla se rozdělují podle způsobu, jakým čerpají energii a kam ji transformují. Například systém vzduch-voda převádí teplo z venkovního vzduchu do ohřevu teplé vody. Systém země-voda zase čerpá teplo z hloubkového vrtu či za pomocí plošných kolektorů.

Dnes je situace jiná. Tepelná čerpadla jsou běžnou součástí domácností. „Lidé se na nás obrací s žádostí o návrh tepelného řešení jak při stavbě nových domů, tak při rekonstrukcích starších obydlí,” říká Kostečka. 

V čem vlastně spočívá hlavní výhoda tepelných čerpadel?„Zajišťují velmi efektivní transformaci energie. Čerpadlo odebírá teplo ze vzduchu, vody či země a převádí ji k ohřevu teplé vody či vzduchu. Z každé odebrané kWh ze sítě dokáže tepelné čerpadlo vyrobit až 4,5 kW výkonu potřebného k vytápění domu​,” popisuje majitel úspěšné jihočeské firmy. 

Dotace mohou pokrýt většinu nákladů

Díky významné úspoře energií a skutečnosti, že jde o bezemisní zdroj tepla, představují tepelná čerpadla řešení budoucnosti. Takto na ně pohlíží i stát. Na pořízení tepelných čerpadel (stejně jako na fotovoltaiku, která může systém dotovat energií) mohou totiž domácnosti i firmy čerpat státní dotace.  „V současnosti jde o program Nová zelená úsporám (NZÚ) a na jaře 2022 se k ní přidá i další vlna kotlíkových dotací (KD),” říká specialistka na dotace Jana Schmidtmayerová

Podle programu se liší podmínky i výše podpory. V případě Nové zelené úsporám může žadatel získat maximálně polovinu z pořizovací ceny tepelného čerpadla. „Dotace je rozdělena do čtyř skupin dle maximální výše dotace,” pokračuje Schmidtmayerová. U tepelného čerpadlo vzduch-vzduch činí maximální čerpatelná částka 60 tisíc korun. Tepelná čerpadla vzduch-voda a země-voda (pouze na topení) jsou dotovány maximálně 80 tisíci korunami, s ohřevem teplé užitkové vody rovnými sto tisíci. Na tepelné čerpadlo v kombinaci s fotovoltaikou lze načerpat až 140 tisíc korun.  „U kotlíkových dotací lze čerpat až 95 % z pořizovací ceny tepelného čerpadla (kromě systému vzduch-vzduch, na který se dotace nevztahuje). Maximálně však 130 tisíc korun,” doplňuje specialistka.

Každý klient Kostečky dosáhl na dotaci

Proces žádosti o dotaci by měl ideálně jít od začátku ruku v ruce s instalací otopného systému. „Základem úspěšného čerpání je konzultace s technikem dodavatelské firmy, aby byl navržen zdroj, který splňuje požadavky dotace,” říká Schmidtmayerová.

Návrh řešení na míru objektu a vypsané dotace nabízí klientům i Kostečka. „U dotací vyřizovaných pro zákazníky firmy Kostečka máme stoprocentní úspěšnost. Ještě nikdy se nestalo, že by klient na dotaci nedosáhl,” uvádí dotační specialistka. Při podávání žádosti žadatel podle ní nemusí prokazovat žádné finanční záruky, nesmí však mít exekuce nebo nedoplatky vůči státu.

Tepelné čerpadlo mám dvacet let a nedám na něj dopustit, říká jeden z prvních zákazníků firmy Kostečka

Luboš Pícha byl vždy nadšencem do nových technologií. Když se před dvaceti lety dozvěděl o tepelných čerpadlech jako technologii budoucnosti, šel do toho. Na úsporách se mu investice vrátila během osmi let. Byla to volba, která se rozhodně...

Čím dříve, tím lépe

Dotační peníze přijdou po doložení provedené realizace do dvou (NZÚ) či šesti měsíců (KD). V určitých případech je možné získat dotaci i zpětně, realizace projektu však nesmí být starší než 1. ledna 2021. „Obecně platí, čím dříve připraví žadatel ve spolupráci s dodavatelem zařízení podklady, tím lépe,” radí odbornice. 

V případě Nové zelené úsporám mohou lidé žádat již nyní. Vypsání další vlny kotlíkových dotací je v plánu na jaře příštího roku. „Jakmile bude vyhlášena, doporučuji podat žádost hned první den,” vzkazuje Schmidtmayerová. „U výměny kotle na tuhá paliva je příjem žádostí pouze do 1.9.2022. Poté už nebude možné tyto kotle legálně používat,” dodává. 

 

Kotel na tuhá paliva vs. tepelné čerpadlo

Nechte to na nás

Z hlediska administrativy jsou dotace poměrně náročnou záležitostí. Málokdo ze žadatelů si je proto vyřizuje sám. „Snažíme se vše maximálně ulehčit,” říká Schmidtmayerová. „Poradíme, jaký dotační program je pro něj nejvhodnější a zbytek vyřídíme za něj,” dodává. „Zákazník v podstatě jen podepisuje připravené dokumenty a pak už se jen těší z nového tepelného čerpadla, na které mu přispěl stát,” uzavírá.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky tepelná čerpadla, dotace, nová zelená úsporám, kotlíkové dotace, kostečka, velešín, klimatizace, tepelné čerpadlo, energie, Česko, Kostečka Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelená dotace může pokrýt velkou část nákladů na tepelné čerpadlo, radí odbornice na dotace Jana Schmidtmayerová  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.