Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Projekt Český ostrovní dům, jehož autorem je Jihočech Pavel Podruh, slaví další úspěchy

Český ostrovní dům každý rok pořádá studentskou architektonicko-technologickou soutěž, do jejíhož finále letos postoupilo šest týmů z Česka i Slovenska. Ale lidé v Českém ostrovním dome, nespoléhají jen na studentské soutěže, sami mají napilno a vytváří vlastní projekty.

Finále letošního ročníku studentské architektonicko-technologické soutěže byl to zase boj a další kus ponaučení. Do finále postoupilo šest týmů z Česka a Slovenska. „Letošním tématem byl komplex pěti budov snažící se o maximální zdrojovou soběstačnost v průběhu celého roku. Rozhodně nejtěžší zadání od našeho vzniku a do finále tak postoupili jen ti nejstatečnější, kteří byli ochotni do soutěže investovat opravdu hodně času a energie,“ uvedli organizátoři s tím, že se to vyplatilo. Ty nejlepší projekty budou opět postupně zveřejňovat a dávat k dispozici ke stažení.

Blíží se naše vysněná stavba

Mimo rozhovory a soutěže je ale pro projekt Český ostrovní dům (ČOD) to nejdůležitější skutečně něco dělat. A co? Především vymýšlet budovy, které si každý den všechnu svou elektrickou energii bezpečně vyrobí, uloží si ji do baterií následně moudře spotřebují či nasdílejí se sítí – nemají tedy už nutnost odebírat energii vyrobenou převážně z uhlí. Pitnou vodu berou z vrtu, ale důsledně minimalizují její spotřebu a následně ji recyklují. Dešťovou vodou (pokud je) se splachuje, zalévá a po přečištění i sprchuje. Topí se obnovitelnými zdroji a pozornost se věnuje konzistentní cirkulaci čerstvého vzduchu. „Tuto skladbu technologií a jejich vzájemného provázání do detailu navrhl mastermind Michal Klečka z GWL Power a Petr Pokora s Romanem Motlíčkem ze společnosti ELPRAMO. Už nyní nám v kompletní podobě stojí v naší testovací místnosti v Praze, kde vzniká i řídící organizmus s pracovním názvem Independence System. To je náš vlastní ovládací software, takový mozek, který předpokládá situace a celý organizmus účelně ovládá,“ vysvětluje tým ČOD.

Zároveň žádají o stavební povolení na dva malé domky (100m2 každý), které skutečně nebudou napojeny na žádné sítě, ale budou disponovat tímto otestovaným a složeným technologickým systémem. Celé řešení se může v různých obměnách a podmínkách replikovat jak pro ostrovní budovy, tak i pro ty napojené snažící se třeba o výraznou energetickou soběstačnost.

„Celý náš nejužší technologický tým, který tento projek, bez dotací, vyvinul je kdykoliv připraven pomoci lidem, jež soběstačnost myslí opravdu vážně,“ uzavírá ČOD.

Autoři | Foto Český ostrovní dům

Štítky Český ostrovní dům, soutěž, bydlení, ekologie, projekt, finále, Pavel Podruh, Česko, Slovensko, Lik2020 a.s. v likvidaci, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Český ostrovní dům, jehož autorem je Jihočech Pavel Podruh, slaví další úspěchy  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.