Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejhorší, co můžete v kampani říkat, jsou vlastní názory, vzpomíná rok po prezidentské volbě Vratislav Kulhánek

Ani více než rok po neúspěšné kandidatuře na úřad prezidenta republiky nelituje pětasedmdesátiletý Vratislav Kulhánek této zkušenosti. Otevřeně ale přiznává, že by do něčeho podobného už nešel. „V tomhle věku bych se měl starat spíš o vnoučata,“ dodává. Jak na prezidentskou volbu vzpomíná a co ho nyní nejvíce zaměstnává? To zjišťovala v rozhovoru Drbna.

Co se u Vratislava Kulhánka změnilo od prezidentské volby?
Dá se říct, že nic. Je pravda, že teď vedu klidnější a spokojenější život. Práce mám pořád dost, takže se určitě nenudím.

Co vás nejvíc zaměstnává?
Dělám pro jednu firmu z Mladoboleslavska, takže pořád zůstávám blízko Škodovce. Mimo to dělám ještě poradenství na Slovensku.

Je více než rok po prezidentské volbě. Jak na svou kandidaturu s odstupem času nahlížíte?
Částečně jsem to vypsal v mé knize Cestou na hrad. Dívám se na to, jako na zajímavou zkušenost, která na mě nenechala žádné podstatné stopy. Teda doufám. Ve výsledku jsem rád, že jsem ve volbě dopadl, tak jak jsem dopadl. Život je mnohem jednodušší, když se člověk neplete do politiky.

Je něco, co vás během předvolební kampaně překvapilo?
Spousta věcí. Asi největší překvapení je to, že v kampani vůbec nejde o to, co si člověk myslí, co má za sebou a co je za člověka. Celé je to jen o slovech a pózách. To jsou přesně věci, které já neumím.

Takže je výsledek prezidentské volby ovlivněn přetvařováním a populismem?
Jednoznačně. Žádná politika není upřímná. Už jen ten fakt, kdo to vyhrál, říká něco o tom, že lidi chtějí slyšet nejprimitivnější a nejednoduší recepty na řešení problémů.

Šel byste do kandidatury znova?
Ani náhodou. Možná bych teď trošku lépe věděl, jak na to, ale i tak bych do toho nešel. Tohle mi jednou stačilo.

Neláká vás ani komunální politika?
To už vůbec ne. Není snad nevděčnější role, než být komunálním politikem. Je mi už přes pětasedmdesát let, takže bych se v tomhle věku měl spíš starat o vnoučata.

Když se vrátíme k prezidentské volbě, kdo vám byl z protikandidátů nejbližší?
Vzhledem k tomu, že Marek Hilšer ve své knize napsal, že jsem mu byl nejbližší já, musím odpovědět stejně. Ne, vážně, on mi byl skutečně nejbližší názorově i lidsky.

Už nyní víme, že v další prezidentské volbě nemůže kandidovat Miloš Zeman, proti kterému jste se velmi vyhraňoval. Napadá vás člověk, který by byl podle vás ideálním prezidentem v dalším volebním období?
Víceméně ani ne. Myslím si, že nejintenzivněji do toho vstoupí Pavel Fischer, který má ideální předpoklady. Když se vžijeme do situace, co by funkce prezidenta měla znamenat a pomineme současného kouzelníka, který kašle na ústavu a všechny zvyklosti, tak si myslím, že by tuhle pozici Pavel Fischer zastával dobře. Určitě se ale objeví další zajímavé osobnosti.

Jak velkou roli v kampani hrála média a novináři?
Velkou. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že jakmile vás média odepíší už na začátku, máte prostě smůlu. Lidi, kteří by vás volili, tak často řeknou „toho nebudu volit, nemá stejně šanci“ a hodí tam třeba Drahoše. Podobné ohlasy jsem měl taky.

Když v kampani řeknete, že by hypoteticky nebyl problém přijmout pět tisíc imigrantů a rozmístit je po České republice, rázem se v médiích objeví titulky, že Kulhánek vítá imigranty. Naopak když řeknete, že by euro nemuselo být špatné, hned jste fanatickým příznivcem eura. Notabene nemáte šanci vysvětlit, jak to bylo míněno. Nejhorší, co můžete v kampani říkat, jsou vlastní názory.

Jak hodnotíte politickou situaci v tuzemsku?
Jsem na rozpacích. Nedá se říct, že je to špatné. Na to přijdeme až v moment, kdy bude naše země v nějaké složité situaci. Pokud ekonomika jede, všichni se mají relativně dobře, tak by člověk řekl, že je situace v pohodě. Nejsem fanda Babiše, ale nemůžu říct, že by se tu dělo cokoliv nedemokratického. Myslím, že se tu také pomalu schyluje k momentu, kdy bude pro lidi podstatnější komunální politika než celostátní. Což je ve výsledku správně.

Co je podle vás největší bolístku dnešní společnosti?
Asi jsme na tom vážně dobře, protože žádná podstatná bolístka mě nenapadá. Všeobecně mi vadí jen takové to klanění východu. Sám nejsem nějakým příznivcem ani západního směřování, ale to, co se děje teď, je ostuda.

Foto Jana Kroneislová

Štítky volby, prezident, Vratislav Kulhánek, České Budějovice, prezidentské volby, Drbna.cz, Pavel Fischer, ŠKODA AUTO a.s., Slovensko, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Marek Hilšer, okres Mladá Boleslav

Nejhorší, co můžete v kampani říkat, jsou vlastní názory, vzpomíná rok po prezidentské volbě Vratislav Kulhánek  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.