Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Třeboňský kapr bude před Vánoci stát sto korun. Stejně jako loni

Rybářství Třeboň doporučuje velkoobchodním odběratelům koncovou cenu při vánočním prodeji u stánků kolem 100 korun za kilogram kapra výběrového. Je to stejně jako loni. Meziročně nižší bude cena ryb, které firma vyváží do Polska.

Ceny na vánočním trhu se budou lišit podle regionů. Nejnižší budou v jižních Čechách, v dalších krajích poroste cena kvůli dopravě, manipulaci s rybou či nájmům za prodejní místa.

„Letošní rok je rokem vyloženě průměrným. V dubnu, květnu byla oproti loňsku zima, vegetační období pro růst kapra bylo kratší. V té souvislosti nepočítáme s žádnými změnami cen, co se týká Vánoc, budou jako v loňském roce. Nejlevnější ryby budou u rybářských společností na sádkách. Tam, kde se ryba musí převážet, manipulovat, platit nájem za prodej, se navýší zhruba o deset korun oproti (ceně) výrobních podniků," řekl předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek.

O cenách ryb určených na export Fish Market jedná, jasno bude do konce října. Podle Provázka se očekává, že cena ryb vyvážených do Polska se proti roku 2018 propadne. O kolik korun, neuvedl.

VIDEO: Začal výlov Rožmberka. Rybáři čekají 150 tun ryb, jako loni

Třeboňští rybáři dnes po roce začali s třídenním výlovem největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Čekají výnos 150 tun tržních ryb, zhruba stejně jako loni, kdy výlov přilákal 50 tisíc lidí. Výlov potrvá do 13. října.

„V loňském roce se nepodařilo v Polsku prodat ryby v takovém objemu jako v roce předchozím, ryby se buď nedolovily na podzim, nebo se potom vracely do rybníků. Ryb je v Polsku letos víc než jiná léta. Polsko je důležitý ventil pro celou Evropu, protože před deseti 15 lety se výroba v Polsku propadla a Polsko vše řešilo importem z Litvy, Maďarska, České republiky, Chorvatska. A když se bude (polská) produkce navyšovat, tak se omezuje pro ostatní země možnost exportovat ryby do Polska," řekl Provázek.

Fish Market je výhradním prodejcem živých ryb a výrobků z ryb holdingu Rybářství Třeboň. Hlavním artiklem je živá ryba, především kapr šupinatý a lysý. Přibližně 75 procent produkce ryb vyváží do Evropy, 25 procent jde na domácí trh převážně před Vánoci. Vyváží i do Německa, Francie, Itálie, Maďarska či Srbska. Fish Market prodává ryby i z Rybářství Hluboká či Mariánských Lázní.

Autoři | Foto Jan Pešek

Štítky Polsko, chov, ryby, Rybářství Třeboň, Rožmberk, kapr, Vánoce, Třeboň, Evropa, Maďarsko, Jihočeský kraj, FISH MARKET a. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třeboňský kapr bude před Vánoci stát sto korun. Stejně jako loni  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.