Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Počet nakažených koronavirem se na jihu Čech dnes zvýšil. Celkem je nakaženo 50 lidí

V Jihočeském kraji zaznamenali dnes hygienici 16 nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak v regionu zvýšil na 50. Jde o zatím nejvyšší mezidenní nárůst pozitivně testovaných v kraji od výskytu prvního případu.

 „Dnes vyšetřily laboratoře Nemocnice České Budějovice, českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR a nově Nemocnice Strakonice celkem 163 suspektních vzorků od osob, u kterých lékaři vyslovili podezření na možné onemocnění COVID-19. Šestnáct z nich bylo pozitivních. V tuto chvíli na území našeho kraje evidujeme celkem padesát pozitivně testovaných osob,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Více než dvě třetiny nemocných s COVID-19 v jižních Čechách tvoří takzvaní pendleři spolu s navrátilci ze zahraničí a jejich přímé či rodinné kontakty. „Žádáme všechny, kteří z jakéhokoliv důvodu přijíždějí ze zahraničí, zvláště ze zemí s vysokým rizikem nákazy, o maximální opatrnost a ohleduplnost a skutečně důsledné dodržování podmínek karantény,“ zdůraznila docentka Kotrbová.

Mezi nemocnými je 32 žen a 18 mužů. Převažuje věk 25 až 65 let. „Patnáct nemocných má trvalé bydliště na Strakonicku, dvanáct je z Českobudějovicka, jedenáct z Českokrumlovska, deset z Prachaticka a dva z Táborska. Písecko a Jindřichohradecko zatím stále vykazují nulu,“ poznamenala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková. Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 2227 osob. V povinné karanténě je v současné době 1825 Jihočechů.

Indikace k odběru na vyšetření COVID-19  stanovují praktičtí lékaři, infektologové a lékaři oboru epidemiologie. Pacienti jsou směrováni do odběrových míst, která jsou zřizována mimo zdravotnická zařízení tak, aby vnitřní prostory zdravotnických zařízení nebyly kontaminovány. V provozu jsou vedle českobudějovické nemocnice také v Táboře, Strakonicích, Jindřichově Hradci a Prachaticích.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky koronavir, nemocní, jižnmí Čechy, hygiena, COVID-19, Jihočeský kraj, Česko, Nemocnice České Budějovice, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Akademie věd České republiky, Nemocnice Strakonice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nakažených koronavirem se na jihu Čech dnes zvýšil. Celkem je nakaženo 50 lidí  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.