Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Více než tisíc pozitivních testů za den na jihu Čech. Nyní už jen obtížně kontrolujeme komunitní šíření, říká hygiena

Jihočeští hygienici hlásí více než tisíc nakažených koronavirem za jediný den. Za sobotu přibylo do statistik 1103 pozitivních osob. Takové číslo hygienici nepamatují. „Jsme ve stádiu, kdy už jen obtížně kontrolujeme komunitní šíření. Přesto to nevzdáváme, a děláme skutečně, co můžeme, abychom nárůst šíření zpomalili,“ říká ředitelka krajské hygieny Kvetoslava Kotrbová.

Je to poprvé, co nárůst onemocnění za jediný den překročil hranici jednoho tisíce nových případů a vůbec nejvyšší mezidenní nárůst od vypuknutí pandemie. „Veřejnost nám může pomoci a přispět tak, že pozitivní osoby, když se dozvědí tuto informaci, zavolají svým blízkým kontaktům, těm, které mohli nakazit, a upozorní je na svou COVID pozitivitu. Osoby v kontaktu by pak měly tuto informaci poskytnout svým praktickým lékařům a svému zaměstnavateli. Postup, jak přesně se chovat v karanténě nebo izolaci najdete na webových stránkách naší krajské hygienické stanice,“ poznamenala Kvetoslava Kotrbová.

Kumulativní počet diagnostikovaných s onemocněním se tak k sobotní 18. hodině v kraji zvýšil na 12 497. Vyléčených je nyní v jižních Čechách 4 473 a aktuálně pozitivních 7 950 osob. Od března zde v souvislosti s koronavirem zemřelo celkem 74 lidí.

Ze všech nových pozitivních případů jich zhruba třetina pochází z Českobudějovicka. „Téměř v šesti stech případech byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivní osobou v rodině, ve čtyřiatřiceti ve škole a v devětašedesáti v zaměstnání. Nově onemocněly čtyři desítky zdravotníků. Dvaapadesát případů se týkalo pracovníků či klientů sociálních služeb. U dalších případů zatím nebylo možné zdroj nákazy určit,“ uzavřela Kotrbová.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky České Budějovice, koronavirus, hygiena, KHS, Kvetoslava Kotrbová, Česko, COVID-19, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než tisíc pozitivních testů za den na jihu Čech. Nyní už jen obtížně kontrolujeme komunitní šíření, říká hygiena  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.