Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Omezení pohybu přehledně: Kde najdete potvrzení o služební cestě a kam můžete bez obav vyrazit?

Vláda kvůli koronavirové pandemii od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Podívejte se, jaká pravidla týkající se omezení pohybu od pondělí v celém Česku platí.

Na dodržování omezení pohybu dohlídne 26 tisíc policistů, kontroly čekají autobusy i vlaky

Dodržování zákazu pohybu obyvatel mezi okresy bude hlídat 26 tisíc policistů. S informací dnes přišla Česká televize, podle které budou policisté hlídkovat také na všech hlavních tazích, včetně dálnic. Kontroly by neměly být pouze namátkové....

  • Při cestách mimo okres je třeba potvrzení zaměstnavatele, které lze vystavit i na určité období. V potvrzení zaměstnavatel uvede místo výkonu zaměstnání a místo pobytu zaměstnance. Alternativou je pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz a podobně, pokud je z nich jasné, že potřebujete cestovat do jiného okresu.
     
  • Při cestách mimo obec například k lékaři či na úřady stačí zaškrtnutý formulář nebo čestné prohlášení, kde bude uvedeno místo, čas a cíl cesty. Stále však musí jít o cestu, která skutečně spadá do povolených výjimek. Dobré je mít i potvrzení, které dokazuje nezbytnost cesty (například žádanku od lékaře na vyšetření, pozvánku na úřad apod.).
     
  • Nákupy mimo okres bydliště nejsou možné. Nakupovat lze pouze v rámci okresu. Na nákupy se může cestovat pouze v nezbytném počtu osob.
     
  • Je možné pobývat na vlastní chatě, chalupě či jiné rekreační nemovitosti mimo okres trvalého pobytu nebo bydliště, pokud tam občan bude v den účinnosti nového omezení. Pak se bude považovat za jeho bydliště. Je tedy nutné na této rekreační nemovitosti nepřetržitě po celou dobu platnosti tohoto opatření. Vláda doporučuje takový pobyt dokládat listem vlastnictví nebo jiným vhodným způsobem.
     
  • Pokud lidé pravidelně pobývají na dvou či více míst, musí si vybrat jedno z nich, kde chcete po dobu tří týdnu pobývat. To platí například i pro partnery, kteří žijí na dvou místech a jen občas spolu.
     
  • Pro rozvedené rodiče, kteří mají děti ve střídavé péči a pravidelně si je předávají, platí výjimka ze zákazu pohybu pro zajištění péče o děti. Doporučeno je mít s sebou rozhodnutím příslušného orgánu o střídavé péči.
     
  • Návštěvu rodičů za účelem obstarání životních potřeb, (nákupy, lékař apod.) je možné prokázat čestným prohlášením.
     
  • Pokud chce někdo dát děti na hlídání prarodičům, kteří bydlí v jiném okresu, je to možné, ale mělo by se jednat o pobyt dětí po celou dobu trvání tohoto opatření. Kontakt dětí a prarodičů (riziková skupina) se nedoporučuje.
     
  • Pobyt v přírodě je možný jen na území vlastní obce. Není tedy možné uskutečnit výlet v rámci celého okresu.

Základní informace a formuláře ke stažení.

Jaké hrozí sankce a jak budou probíhat kontroly?

  • Za porušení je sankce až 20 tisíc korun.
     
  • ​Intenzívní namátkové kontroly budou probíhat na území celé ČR. Policie využije všech svých kapacit. Kontroly budou i ve vlacích a autobusech.

Na koho se opatření vztahují?

  • Omezení se vztahují na všechny občany, tedy i na očkované či na lidi, kteří prodělali covid-19.
     
  • Výjimka platí například pro účast na pohřbu či na hromadné akci povolené ministerstvem zdravotnictví (např. významná sportovní utkání).
     
  • Účast na svatbě nebo prohlášení registrovaného partnerství je možná jen v rámci okresu.
     
  • Provozovatelé hřišť by měli zajistit jejich uzavření, je-li to možné.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK, vlada.cz

Štítky vláda, koronavirus, opatření, omezení pohybu, lékař, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřich Forman

Tohle to jejich omezování osobních svobod, omezování pohybu,už je opravdu za hranou.. policejní stát..místo aby vojáci pomáhali v nemocnicích,tak jsou na silnicích a hlídají lidi..to mi fakt hlava nebere.. Babiš, Hamáček, Zeman..a ty ostatní z vlády,ty se úplně třesou na to,něco lidem zakazovat!! Když jsem slyšel Hamáčka,jak po roce omezení lidí..si dovolí říct.....cituji.. obětujeme březen...to je vrchol arogance a mocichtivosti..nechci zlehčovat tuto nemoc,ale snad už je všem jasné, že ta nemoc nezmizí, bohužel..bude tu s námi,a my se s ní musíme naučit žít...covid ustoupí,ale za jakou cenu? Svoboda už nebude!!! Babiš a spol si uzurpuji naše svobody,to je jasné.výmluvně to ukazuje tento nesmysl,zakazování pohybu.. prý aby lidé necestovali zbytečně, když stejně za prácí cestují a podobně..to nemají ve vládě hlavu? Bože, si snad někdo myslí, že většina lidí pojede třeba do Prahy jen tak?Prostě bude pro radost projíždět benzín.To se tu někdo zbláznil? Ano.Jednotlivci možná, jezdí jen tak ale většina prostě že musí, potřebují,tak jezdí na povolení asi stejně..to někdo z vlády nechápe? Závěrem..toto je omezování, zbytečné, omezování svobody, ano,je tu pandemie,ale lidé co za svobodu ve světových válkách umírali po milionech, legionáři a ostatní,by se museli v hrobě otáčet..jestli vidí,jak my si ji necháme bez povšimnutí brát.. už aby byli volby, demokratické volby,snad budou..tato vláda je schopná čehokoli..

Úterý, 2. března 2021, 17:59Odpovědět

Meli Meliorannis

Ještě tak rok dva a bude to dobré vydržte :-) hlavní je aby si všichni politici žili jako páni v luxusu co na tom že tu lidi přicházejí o vše . Nejvíc mě pobavil článek jak nějaký dement z politiků řekl že by lidem vzal 30% platů pro lidi co teď nemají žádný zisk . Co takhle propustit 70% všech poslanců senátoru kancelářských to by hodilo měsíčně obrovskou částku na záplatu pač kdo potřebuje mít tolik hovad u koryta ? Já rozhodně ne . Politici jsou horší jak covid je to nádor který žere tuhle zem od počátku věků . Demokracie je fajn , ale tak jak to je dnes fungovat nikdy nebude , lidé by měli mít mnohem větší možnost zapojit se do všeho co dnes dělají tyhle tupci za miliardy . V době internetu naprosto normální a reálné . Příklad chceme aby Babiš odjel zpět na Slovensko ? Tak a bude oficiální hlasování přes internet pro lidi kteří rozhodnou zda ano nebo ne . Výsledek okamžitá deportace bez možností odstupného nakradl si dost i pro své známé . Zeman ? to je kapitola sama o sobě zoufalec co sedí na hradě a naprosto k ničemu . Zase hlasování lidí odvolání Zemana projde ano a do 24 hodin zabalené kufry a kick .Rychlé a jednoduché řešení jak se dá zapojit lid do funkce této země , korupce a podobné věci se řeší léta i desítky let . Lidé si rozhodnou o výsledku když už jsou důkazy a žádné letité oddalování rozsudku tohle vše se dá změnit lidé musí jednou ukončit existenci nefunkčnosti tohoto systému vládnutí pro bohaté a mocné . A policie ? nenechte se zmást jejich fasádou to že sem tam sundají kočku ze střechy nedělá z nich složku která tu je pro lidi . Prací hlavní prací policie je především ochrana politiků a bohatých lidí a zastrašování lidí co nemají bohužel známé a peníze . Ale stále je jich jen pár ve srovnání s námi co nás jsou statisíce a chápeme že politici a policie ovládají tuhle společnost je to demokracie , ale je to spíš maskovaný komunismus za hezkou fasádou . Budu jen doufat že si to lidé jednou uvědomí a půjdeme společně proti tomuto nádoru a to tvrdě , který se tady živý na nás všech . Dokázal se porazit komunismus porazíme i Babiše a spol.

Úterý, 2. března 2021, 17:35Odpovědět

Omezení pohybu přehledně: Kde najdete potvrzení o služební cestě a kam můžete bez obav vyrazit?  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.