Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

K očkování se ode dneška mohou registrovat zbývající chroničtí pacienti

K očkování na covid-19 se mohou od dnešního dne registrovat další chroničtí pacienti. Jde například o ty, kteří mají vzácná genetická onemocnění nebo nedokážou dodržovat protiepidemická opatření kvůli intelektové nedostatečnosti nebo jiným postižením.

Očkování proti covidu začalo v Česku loni 27. prosince. Od té doby bylo podáno přes dva miliony dávek. Ukončené očkování, tedy obě potřebné dávky má přes 700 tisíc obyvatel Česka, kde žije 10,7 milionu lidí.

Nyní se mohou k očkování hlásit hlavně lidé nad 70 let, někteří chroničtí pacienti, zdravotníci, pracovníci sociálních služeb a lidé z integrovaného záchranného systému. Přednost měli i učitelé, kteří se mohli registrovat převážně v březnu. Od středy 14. dubna bude registrace otevřena i pro lidi nad 65 let, tedy především pro lidi ve věku 65 až 69 let. Těch je podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) asi 670 tisíc, někteří už se ale nahlásili k očkování kvůli tomu, že mají také chronické onemocnění. Ministr odhaduje, že se jich bude nyní hlásit kolem 400 tisíc.

V Česku se zatím očkuje vakcínami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Zhruba 77 procent dosud podaných vakcín je od společností Pfizer/BioNTech, necelých 13 procent od AstraZeneky a víc než deset procent od firmy Moderna. Ve druhé polovině dubna by měly dorazit také první dodávky od firmy Johnson & Johnson, které stačí na rozdíl od látek ostatních výrobců podat jen jednu dávku.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky očkování, covid-19, systém, pacient, Česko, Pfizer, AstraZeneca, Petr Arenberger, ANO 2011, Johnson & Johnson, BioNTech, Moderna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Salava

Očkování je rizikové, ajestli uděljí pasy tak končíme podvod na lidi.

Středa, 12. května 2021, 19:36Odpovědět

K očkování se ode dneška mohou registrovat zbývající chroničtí pacienti  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.