Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Matka nabízela za falešné bydliště prvňáka 10 tisíc korun. Město je na spádovou turistiku krátké

Čerstvý případ spádové turistiky řeší v těchto dnech českobudějovičtí policisté. Na radnici totiž dorazil e-mail, ve kterém jedna z maminek budoucího prvňáčka nabízela svým známým, přátelům nebo kamarádkám odměnu ve výši 10 tisíc korun, když bude mít její dítě adresu trvalého pobytu ve spádové oblasti školy, kterou preferovala.

Po pečlivém prostudování znění e-mailové korespondence požádal náměstek primátora Petr Podhola Policii České republiky o prošetření celé záležitosti. Domnívá se, že by mohlo jít o trestný čin. „Musím říct, že celý postup té paní považuji za naprostou nehoráznost. Taková věc nemá obdoby. Mám informaci, že policie podnět obdržela a bude jej šetřit. Nemohu však předjímat, jaký bude výsledek,“ říká náměstek.

Radnice si nechala udělat na matrice bleskový průzkum, při kterém vyšlo najevo, že spádová turistika je opravdu velkým problémem. V období od 12. do 22. ledna (druhý den zápisů, pozn. autora), tedy během deseti dnů, se změnil trvalý pobyt dítěte s bydlištěm v Českých Budějovicích v 91 případech. „Ve chvíli, kdy se tento fenomén rozvine ve velké míře, tak půjde jen těžko plánovat kapacity daných školských obvodů, protože ta čísla, která máme z matriky, řekněme před půl rokem, jsou diametrálně odlišná,“ přidává Podhola.

Budějce mají šestnáct základních škol a každá má svou spádovou oblast. Ta je důležitá pro školský zákon, který jednoznačně posuzuje dítě s trvalým pobytem v rámci spádového obvodu. „To situaci velmi komplikuje. Míč je na straně Poslanecké sněmovny a zákonodárců, aby ředitelé dostali konkrétnější pravomoci. V této chvíli má ředitel ve správním řízení, ve kterém je zápis veden, takřka nulové možnosti. A to i ve chvíli, kdy objektivně ví, že se jedná o dítě, které má rozdílnou adresu trvalého pobytu svou a svých rodičů,“ doplňuje.

Dokud nebudou existovat základní úpravy zákona, změna obecně závazné vyhlášky by na zastavení spádové turistiky nemusela mít vliv. „Je to vždycky poměrně složitý proces. Ta poslední se připravovala více jak půl roku. Chystalo ji ještě minulé vedení. Když jsem přišel já, tak nebyl takřka žádný prostor dělat nějaké úpravy. Proto byla schválena v zastupitelstvu tak, jak byla připravena,“ říká Podhola.

Přesto je přesvědčen, že školský odbor na tomto materiálu odvedl kus poctivé práce. Sledoval totiž bedlivě data v rámci matričního úřadu a vyhláška byla projednána i s ministerstvem vnitra. „Když připravujete školskou vyhlášku, tak ji koncipujete na kapacitu dané školy a podle toho se upravuje i velikost spádového obvodu. To, co se poté už nedá jakkoliv ovlivnit, je samotný pohyb dětí před samotným zápisem,“ uvádí náměstek primátora.

Celková kapacita škol v Budějcích je ale dostatečná. Vyjma Základní školy Matice školské byly všechny schopny přijmout všechny děti v rámci svého spádového obvodu. Ty, na které se v oblíbené škole nedostalo, ale přijme město na jiné základní škole. Zda na to měla vliv ona vyhláška, Petr Podhola neví. „Nechci si hrát na člověka, který je nejchytřejší v době, kdy je po bitvě. Znovu ji prověříme v rámci všech aktuálních dat, jež máme k dispozici. Je tam spousta proměnlivých veličin, které se dají jen těžko ovlivnit. A i když uděláme změny obvodů, tak je tu otázka, zda to bude ku prospěchu. Pokud se ale bude fenomén spádové turistiky opakovat i v dalších zápisech, není na něj žádná vyhláška schopna nějak reagovat,“ dodává Petr Podhola.

Foto Dominik Svoboda

Štítky turismus, Petr Podhola, trvalý pobyt, základní škola, Česko, České Budějovice, Poslanecká sněmovna ČR, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Pils

U nás bohužel ano. Měli vzít 26 dětí. Nakonec to navýšili na 28 dětí,ale přesto se jich 5 nedostalo.

Sobota, 13. února 2016, 07:53Odpovědět

Lukáš Dvořák

Petře, letos se na žádný zápis fronta stát nemusela.

Sobota, 13. února 2016, 01:40Odpovědět

Petr Pils

Pan náměstek to považuje za naprostou nehoráznost. Pan náměstek by mohl hrát hlavní roli ve filmu Mravnost nade vše. Nehoráznost je to, že se musí stát fronty od 4 od rána na to,aby bylo dítě zapsáno do školy. Já sám jsem stál v mrazu -18 stupňů od 4 hodin ráno. Opravdu v našem státě zůstává rozum stát už snad nad každým rozhodnutím jakéhokoliv politika.

Pátek, 12. února 2016, 21:17Odpovědět

Luděk Ludvík

Čemu se divit? Také bych své dítě nechtěl vidět ve škole některé "vyhlášené" lokality. Článek paní skandalizuje, ale ona jenom prosila o záchranný kruh. Každý nemá peníze na soukromou elitní školu v řádu statisíců, ale každý chce pro dítě prostředí alespoń trochu civilizovaných spolužáků. Stát tlačí rodiče do schizofrenních situací.

Pátek, 12. února 2016, 16:50Odpovědět

Matka nabízela za falešné bydliště prvňáka 10 tisíc korun. Město je na spádovou turistiku krátké  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.