Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Táboře se demonstrovalo proti migraci a pochodovalo proti xenofobii

Demonstraci proti migraci, za okamžité vystoupení z EU a za svrchovaný český stát uspořádala dnes v Táboře místní organizace Národní demokracie spolu s Generací identity. Demonstrace s názvem Tábor lidu v Táboře se zúčastnilo několik desítek lidí.

Několik desítek účastníků měl i pochod proti xenofobii, který vyšel z Husova náměstí a procházel Táborem ve stejnou dobu. Svolali ho táborští aktivisté ve spolupráci s iniciativou Zleva proti xenofobii.

Obě skupiny se potkaly na náměstí T.G. Masaryka, kde si hlasitými výkřiky sdělovaly své protichůdné názory.

Nedej náckům žádnou šanci. Naše děti budou jako my,“ skandovali například účastníci pochodu proti xenofobii. „Tak to asi za trest, ozývaly se na zmínku o dětech odpovědi z druhé strany.

K fyzickým výpadům mezi oběma skupinami nedošlo, zůstalo jen u křiku a hlasitých urážek. Situaci se snažil usměrnit antikonfliktní tým, nastoupili i těžkooděnci. Ti od sebe oba tábory oddělovali.

Účastníci pochodu proti xenofobii, kteří nesli v rukou různé transparenty například s nápisem - Třiďme odpad, ne lidi - pokračovali dál ulicemi Tábora.

Druhá skupina zůstala na náměstí T. G. Masaryka, kde si vyslechla projevy a mohla také podepsat petici požadující vypsání referenda o vystoupení naší země z Evropské unie.

Přijďte na táborské Náměstí T. G. Masaryka podpořit správnou věc! Odmítněte spolu s námi probíhající vetřeleckou invazi, vyjádřete svou vůli vystoupit z tyranské Evropské unie a svou touho znovu žít ve skutečně svobodném a svrchovaném českém státě,“ stálo na pozvánce organizátorů této akce na náměstí T. G. Masaryka.

Nelíbí se mi, co se dnes nejen tady, ale hlavně v celé Evropě děje. Vím, že musíme pomoci lidem, kteří utíkají před válkou. Ale kolik jich opravdu utíká z války? Jak si chceme poradit s takovým množstvím migrantů? A k čemu nám je celá Evropská unie, kde jsou naše zájmy? Nejsem žádný rasista, ale chci, aby moje vnoučata a jednou i jejich vnoučata žila v bezpečí v Čechách,“ vysvětlovala paní Jana z Tábora svou účast na dnešní demonstraci.

Organizátoři pochodu proti xenofobii vidí situaci v Čechách jinak.

Situace už eskalovala a není možné ji tolerovat. Čeští xenofobové přešli od slovních výhrůžek k násilným činům, jak dokazuje útok na autonomní sociální centrum Klinika nebo pobodání muslima v Praze. Je potřeba těmto xenofobům a rasistům ukázat, že jich názory do demokratické společnosti nepatří,“ zdůvodnil svolání pochodu táborský aktivista Vojtěch Hejbal.

Bezpečnostní opatření se naplno rozběhlo od ranních hodin. Kolem jedenácté začali první projevy na obou dvou náměstích. Účast hodnotíme spíše v desítkách osob nežli ve stovkách. Policisté doprovázeli průvod, který šel z Husova náměstí směrem na Parkány. Na chvilku si obě skupiny na náměstí T. G. Masaryka vyměňovaly nahlas své názory, nicméně bez nějakého narušení veřejného pořádku,“ řekl policejní tiskový mluvčí Jiří Matzner.

Autoři

Štítky Tábor, xenofobie, Evropská unie, Tomáš Garrigue Masaryk, Česko, Husovo náměstí (Polná), Evropa, Praha, migrace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Táboře se demonstrovalo proti migraci a pochodovalo proti xenofobii  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.