Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihu Čech loni přibylo 10 HIV pozitivních, nejvíce za 5 let

Na jihu Čech loni přibylo deset HIV pozitivních lidí, což je nejvíce za posledních minimálně pět let. V předchozích letech jich přibylo méně a nebylo ani výjimkou, že se neobjevil žádný nový pacient.

Českobudějovická krajská hygienická stanice proto připravila projekt, v rámci kterého proškolí 800 žáků a studentů v prevenci proti této nemoci,“ řekla Jitka Luňáčková z hygienická stanice. V současné době hygienici evidují v kraji 87 HIV pozitivních.

Osvětový projekt je určený pro žáky osmých a devátých tříd a pro studenty středních škol a učilišť. „Žáci a studenti se zábavnou formou seznámí s riziky onemocnění HIV a dalších pohlavněpřenosných onemocnění a se zásadami prevence zdravého životního stylu,“ uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stranice Květoslava Kotrbová.

Na konci loňského roku bylo v kraji 84 HIV pozitivních, další tři přibyli podle hygieniků ke konci letošního dubna. Počet nemocných roste hlavně v posledních letech, důvodem je podle odborníků hlavně zanedbaná prevence, respektive nedostatek peněz na její financování.

„Projekt Hrou proti AIDS považuji za jednu z nejpřijatelnějších a nejefektivnějších metod výchovy dospívajících v oblasti prevence u nás,“ dodala Kotrbová. Podrobnosti ohledně projektu nechtěla prozradit. Na projektu spolupracuje Český červený kříž, sdružení Lambda, českobudějovická nemocnice a Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Autoři

Štítky HIV, Česko, projekt, prevence, Krajská hygienická stanice, Český červený kříž, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech loni přibylo 10 HIV pozitivních, nejvíce za 5 let  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.