Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé na jaře houfně pálí trávu a klestí. Hrozí požáry, varují hasiči a nabádají k opatrnosti

Opakuje se to každý rok na jaře. Jakmile se venku se oteplí, lidé se houfně pouštějí na svých zahradách a v okolí chalup do vypalování suché trávy, listí, porostů, lesní hrabanky a spalování zbytků po zimě. To s sebou nese řadu rizik. Každoročně takové aktivity navyšují počty požárů a tudíž i zásahů hasičů.

Jarní požáry trav a porostů se už na začátku dubna dostaly ve statistikách Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje do druhé desítky. Zatím ale nebyly pro hasiče nijak komplikované, nikdo se při nich nezranil a oheň při takových požárech nenapáchal žádné škody. Jedno pálení, které se vymklo kontrole, likvidovali jihočeští hasiči například ve středu 4. dubna, u obce Radětice. 


V lese u Radětic se ve čtvrtek 4. dubna zvrtlo pálení hrabanky.

Hasiči nabádají při jarním pálení ke zvýšené opatrnosti a připomínají pravidla, kterých je potřeba se při pálení držet.

„Plošné vypalování porostů a suché trávy je zákonem zakázáno. Za porušení lze uložit pokutu do výše pětadvacet tisíc korun. Spalování hořlavých látek na volném prostranství včetně navržení opatření proti vzniku a šíření požáru je nutné předem oznámit územně příslušnému Hasičskému záchrannému sboru kraje, který může stanovit další podmínky pro tuto činnost, popřípadě ji může zakázat,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů s tím, že porušení této povinnosti se dopustí právnická nebo podnikající fyzická osoba správního deliktu, za který může být uložena pokuta až do pěti set tisíc korun.

Při pálení, tedy kontrolovaném spalování přírodních materiálů za podmínek určených zákony o požární ochraně, o ovzduší, o lesích, o odpadech a dalších, a za podmínek stanovených vyhláškami obcí, pak hrozí zvýšené nebezpečí vzniku požáru. Shrabané porosty či odpad jsou často velmi suché a hrozí tak rychlé rozšíření ohně do okolí, na další objekty či plochu se suchou vegetací. Je proto nutné dodržovat minimálně základní opatření.

Jaká pravidla dodržovat při pálení?

  • Velikost hromad zeleného odpadu po úklidu (případně zbytků po těžbě) zvolte tak, aby shořely během doby, kdy je na místě přítomen dospělý dozor,
  • Při náhlém zhoršení počasí – silném větru – pálení ihned přerušte a oheň uhaste.
  • Místo pro pálení izolujte pruhem širokým nejméně jeden metr, kde budou odstraněny hořlavé materiály až na zeminu.
  • U požářiště mějte připravené jednoduché hasební prostředky, jako jsou například písek, zem, kbelík s vodou a podobně.
  • Místo pálení můžete opustit až po úplném uhašení a požářiště ještě pravidelně kontrolujte.
  • Příjezdové cesty vedoucí k místům spalování nesmí být zataraseny.
  • Spalovat klest či odpad lze pouze v bezpečné vzdálenosti od obytných nebo hospodářských objektů,
  • Člověk mladší patnácti let nemůže odpad spalovat bez přítomnosti osoby starší osmnácti let, která je spalováním pověřena.

Jak nahlásit pálení?

Pro podnikající fyzické a právnické osoby platí povinnost ohlašovat pálení na Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. „Zákonná povinnost se nevztahuje na fyzické osoby, které pálí na svém soukromém pozemku. Pokud ale fyzická osoba plánuje pálit odpad, doporučujeme jej na operační středisko také nahlásit,“ upřesnila Matějů.

Nejjednodušším způsobem nahlášení je prostřednictvím internetového formuláře na webových stránkách Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje„Případně lze pálení nahlásit telefonicky na číslech 950 230 801 – 804. Pálení nikdy nenahlašujte na tísňové linky 112 a 150,“ upřesňuje mluvčí hasičů.

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky krimi, společnost, hasič, požár, jaro, úklid, pálení, tráva, spalování, Hasičský záchranný sbor, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na jaře houfně pálí trávu a klestí. Hrozí požáry, varují hasiči a nabádají k opatrnosti  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.