Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policisté na Strakonicku vypátrali během několika hodin dva pohřešované

Napilno měli v uplynulých dnech policisté ze Strakonicka. Jen několik hodin od sebe totiž dělilo pátrací akce po pohřešovaných lidech. Od pátečního večera hledali pohřešovaného tělesně postiženého muže a od sobotního rána nezletilou dívku se zdravotním omezením. Oba hledaní byli brzy nalezeni živí, muž byl lehce zraněn, dívka žádnou újmu na zdraví neutrpěla. V prvním případě pomohlo svědectví ženy, ve druhém skvěl práci odvedl policejní pes.

V pátek 8. června večer oznámila na linku 158 rodina z Volyňska, že postrádá svého dospělého, jedenačtyřicetiletého, ale zdravotně postiženého syna. Na místo okamžitě vyrazili policisté z Volyně a dalších deset strakonických policistů. Pátrali hlavně v místech, kam muž často chodil na procházky. Do pátrací akce byl zapojen i policejní vrtulník s termovizí, který v noční době propátrával členitý terén.

 „Až po přelomu dne z pátku na sobotu se ozvala žena z Malenic, že slyšela nějaké volání u lomu. Policisté ve spolupráci s příslušníky Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje se vydali směrem, který žena uvedla a i oni posléze zaslechli volání. Byl to  pohřešované muž, ležel v lomu pod srázem a stěžoval si na bolest nohy," řekl policejní mluvčí Milan Bajcura.

Hasiči muže vyprostili z nepřístupného terénu a poté na speciálních nosítkách přenesli až ke svým kolegům ze Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Po prvotním ošetření a konstatování, že se jedná o lehké zranění, byl převezen do nemocnice.

„Muž měl velké štěstí, že byl v blízkosti osídleného místa a jeho volání o pomoc slyšela žena, která nám dala vědět. Patří jí za to velké poděkování," děkoval Bajcura.

Dívku našel policejní pes 

Včera, v sobotu 9. června, po deváté hodině ráno, z kempu Slaník, ve stejnojmenné obci na Strakonicku, odešla nezletilá dívka se zdravotním omezením. Rodina ztracení děvčete po dvaceti minutách oznámila na linku tísňového volání.

„Šlo o čas, a protože právě v té době byli nedaleko kepmu dopravní policisté, od rodičů získali popis pohřešované a pak jej předali na operační středisko. Mezitím se už do práce pustila organizovaná pátrací skupina. Zapojila se i média a také starosta obce Slaník prostřednictvím místního rozhlasu žádal všechny obyvatel o pomoc," popsal mluvčí.

Do pátrací akce se zapojilo deset policistů a také hasiči. Po více než třiceti minutách našel strakonický policejní kynolog se svým služebním psem, dívenku asi dva kilometry za kempem v poli, kde odpočívala.

Dívka byla bez zjevného zranění a akutních problémů, takže si ji bez obavy mohli převzít rodiče, kteří se o ni postarali.

Z uvedených případů vyplývá, že je potřeba jednat racionálně a vždy se obrátit na Policii České republiky, kdy strážci zákona okamžitě reagují na jednotlivé situace. Mají k tomu speciální výcvik. A většinou pohřešované do pár desítek minut či hodin najdou. Nezanedbatelná je zde ale i spolupráce lidí, díky jejichž informacím mají pátrání nezříkdka úspěch," uvedl Milan Bajcura.

Štítky krimi, policie, pátrání, pohřešovaný, dívka, muž, pes, Strakonicko, okres Strakonice, Hasičský záchranný sbor, Volyně, Slaník, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Česko, Malenice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté na Strakonicku vypátrali během několika hodin dva pohřešované  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.