Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtyřicet procent bazarů a zastaváren na jihu Čech a Vysočině porušilo při kontrole předpisy

Pětadvacet kontrol bazarů a zastaváren provedla Česká obchodní inspekce na jihu Čech a Vysočině během prvního čtvrtletí letošního roku. Čtyřicet procent kontrolovaných prodejen porušilo předpisy. Nejčastěji prodejci zapomínají na účtence označit, že se jedná o používaný výrobek.

„Česká obchodní inspekce pravidelně monitoruje činnost bazarů a zastaváren a zjišťuje, že se situace v oblasti omezení provozu v nočních hodinách značně zlepšila. Přesto však dále dochází k porušování zákona o ochraně spotřebitele, kdy prodejci řádně neinformují spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Kontrolní akce se zaměřila na dodržování povinností, které provozovatelům bazarů a zastaváren ukládá zákon. Po celé republice provedla inspekce 93 kontrol, u 54 zjistila porušení zákona. Na jihu Čech a Vysočině z pětadvaceti zkontrolovaných provozoven neprošlo čtyřicet procent.

Prodejci v bazarech a zastavárnách nejčastěji zapomínají na účtence označit, že zakoupený výrobek je použitý nebo s vadou, v některých případech dokonce odmítli doklad vydat. Někteří také nedostatečně informovali o možnostech reklamace nebo o cenách nabízených výrobků.

Za porušení předpisů uložila Česká obchodní inspekce do ledna do března celkem 61 pokut za 137 tisíc korun. „V rámci kontrolní akce byl vydán zákaz prodeje 42 kusů výrobků, které nesplňovaly požadavky právních předpisů. Hodnota zakázaného zboží činila 1 799 korun. Zákaz byl také vydán na jeden kus měřidla, které neodpovídalo obecně závazným právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům nebo schválenému typu,“ vysvětlil Bezecný.

Foto pixabay.com

Štítky ČOI, kontrola, bazar, zastavárna, porušení, Česko, Kraj Vysočina, Česká obchodní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyřicet procent bazarů a zastaváren na jihu Čech a Vysočině porušilo při kontrole předpisy  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.