Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Půl hodiny po půlnoci byla všechna lůžka na záchytce plná. Záchranáři řešili téměř 150 událostí

Téměř 150 událostí řešila během silvestrovské noci Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje. Jednalo se hlavně o zranění pod vlivem alkoholu, otravu alkoholem a bohužel také úrazy způsobené zábavní pyrotechnikou.

Výjezdy v celém kraji zajišťovalo standartních padesát výjezdových skupin včetně letecké záchranné služby. „Celkem tedy 15 lékařů, 50 zdravotnických záchranářů a 40 řidičů záchranářů,“ popsala mluvčí jihočeské záchranky Petra Kafková.

Oproti minulým rokům se počet řešených případů nijak nezvýšil. Záchranáři vyjížděli ke 142 událostem. Oproti běžné noční službě je to zhruba o pětašedesát procent víc. „Největší nárůst počtu volání na linku 155 přinesly první hodiny Nového roku, kdy operátoři řešili desítky tísňových volání. Jihočeští záchranáři ošetřili více jak čtyři desítky pacientů v přímé souvislosti se silvestrovskými oslavami,“ upřesnila Kafková.

Na protialkoholní záchytné stanici v Českých Budějovicích hlásili plno už třicet minut po půlnoci.

V osmadvaceti případech se jednalo o úrazy pod vlivem alkoholu, otravu alkoholem a úrazy způsobené zábavní pyrotechnikou. „Ve čtyřech případech se jednalo o tržné rány a popáleniny prstů ruky, dva lidé utrpěli poranění v oblasti hlavy a dvě slečny drobné popáleniny na dolních končetinách,“ vysvětlila mluvčí.

Nejzávažnější případ řešili záchranáři ve Vyšším Brodě, kde sedmapadesátiletému muži při odpalování zábavní pyrotechniky explodoval v ruce dělobuch a způsobil mu ztrátové poranění prstů ruky. Muž byl po ošetření transportován na budějcké traumacentrum. 

„Lékaři museli zraněnému muži bohužel amputovat třetí prst na levé ruce,“ dodává tisková mluvčí Nemocnice České Budějovice Iva Nováková.

 

Foto Jana Kroneislová

Štítky nemocnice, zranění, silvestr, záchranáři, alkohol, zábavní pyrotechnika, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Nemocnice České Budějovice, České Budějovice

Půl hodiny po půlnoci byla všechna lůžka na záchytce plná. Záchranáři řešili téměř 150 událostí  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.