Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Poplatek za žádost o rozvod by se mohl zvýšit o pět tisíc korun

Lidé, kteří budou chtít ukončit své manželství, možná budou muset při podání návrhu na rozvod zaplatit mnohem vyšší poplatek než dnes. Místo dvou tisíc korun by navrhovatel či navrhovatelka měli nově soudu hradit sedm tisíc korun. Dosavadní dvoutisícová částka by se platila jen tehdy, pokud by o zahájení rozvodového řízení dvojice požádala společně. Vyplývá to z ministerského návrhu novely o soudních poplatcích ke zvažovanému zavedení zálohovaného výživného. Předlohu ČTK získala.

Podle údajů Českého statistického úřadu se v Česku rozpadá téměř polovina manželství. Dvojice spolu vydrží ale déle než dřív. Zatímco v roce 2000 manželské soužití trvalo 11 let, v roce 2017 to bylo přes 13 let. Loni v prvním pololetí se rozvedlo téměř 11 900 párů, z nich bezmála 5500 po společném návrhu obou partnerů. V roce 2017 skončilo po společné žádosti zhruba 11 300 z 25 800 manželství a o rok dřív asi 10 100 z 25 000. Tato data z podkladů k chystanému zákonu ukazují, že případů se společnou dohodou partnerů přibývá. V roce 2016 jich bylo necelých 41 procent, loni za první pololetí přes 46 procent.

Rozcházející se dvojice, které by se předem domluvily, by dál měly za návrh platit dva tisíce korun. Pokud by o rozvod žádala jen manželka či manžel, hradili by o pět tisíc korun více. „Smyslem je zvýhodnit případy, kdy se manželé dokážou dohodnout na všech okolnostech souvisejících s rozvodem, zejména na úpravě poměrů nezletilého dítěte pro dobu po rozvodu," zdůvodnili v podkladech k novele její autoři.

Dohodu o péči o potomka by manželé mohli před rozvodem uzavřít u notáře. Soud by pak už jen přezkoumal, zda jsou upraveny všechny potřebné náležitosti. Mohl by ji ale i přehodnotit, pokud by se třeba majetkové poměry v textu lišily od skutečnosti a domluvená ustanovení byla v rozporu se zájmem dětí.

I přes úhradu notářsky uzavřené dohody obou partnerů by společně podaný návrh na rozvod měl vyjít levněji, než kdyby s ním přišel jeden z manželů sám. Podle podkladů k návrhu má vyhláška stanovit maximální odměnu notáři, která by neměla překročit tři tisíce korun.

Polovinu poplatku může soud vrátit

Polovinu sedmitisícového poplatku by měl soud vrátit, pokud se k návrhu na rozvod připojí i druhý z partnerů. Půlku sumy lidé dostanou zpátky také tehdy, jestliže se rozvodové řízení zastaví po vydání rozhodnutí, které ale ještě nenabylo právní moci a proti kterému se nikdo neodvolal. Celý poplatek pak pošle soud zpátky, když se řízení zastaví ještě před tím, než rozhodnutí o rozvodu padne.

Podle návrhu by se soud měl dál snažit manžele vést k odstranění příčin rozvratu vztahu a usilovat o jejich smíření. Pokud to nebude možné, měl by nově přispět k nalezení smírného řešení kvůli zájmu dítěte. Rodičům tak může uložit až tříměsíční smírčí či mediační jednání nebo rodinnou terapii a nařídit setkání s dětským psychologem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rozvod, poplatek, soud, manželství, Český statistický úřad, Česko

Poplatek za žádost o rozvod by se mohl zvýšit o pět tisíc korun  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.