Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rada Jihočeského kraje je proti zonaci Šumavy. Nejpřísnější režim má platit pro 27 procent území

Rada Jihočeského kraje nesouhlasí s návrhem nového členění území šumavského národního parku do zón. Vadí jí narůstající prostor bezzásahového území. Podle nového návrhu by mělo být více než 27 procent území ponecháno přírodním procesům. Do budoucna by navíc mohlo do stejného režimu přejít dalších téměř 25 procent.

„Upozorňuji, že nejsme ti, kteří chceme na Šumavě kácet, stavět tam sjezdovky, hotely a tak dále. I když z toho budeme obviňováni. My chceme, aby Šumava zůstala zelená, a chceme, aby se zasahovalo proti kůrovci," řekl hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. Dodala, že pokud bude letos suchý a teplý rok srovnatelný s loňským, hrozí v lesích ještě větší kůrovcová kalamita. Podle hejtmanky může zasáhnout i Šumavu.

Nový návrh zonace šumavského národního parku rozdělil krajinu do čtyř oblastí. Nejpřísnější režim má platit pro více než 27 procent plochy. Dále následuje zóna přírodě blízká, která počítá s minimálním zásahem lidí a zabere 24,6 procenta. Poté je zóna přírodní péče s více než 46 procenty a nejmenší území je vyčleněno pro takzvanou kulturní krajinu. Bude se rozkládat na 1,2 procenta území parku a nachází se v ní hlavně obývané a zastavěné lokality.

O novém členění bude 5. dubna jednat rada šumavského národního parku, Jihočeský kraj chce na jednání prezentovat své stanovisko. Podobu nových zón pak musí schválit Ministerstvo životního prostředí. Nové členění bude platit 15 let a po tu dobu se nesmí měnit.

Autoři | Foto kraj-jihocesky.cz

Štítky Jihočeský kraj, Šumava, kůrovec, Národní park Šumava, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rada Jihočeského kraje je proti zonaci Šumavy. Nejpřísnější režim má platit pro 27 procent území  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.