Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Město nejspíš bude muset poslat do provozu letiště další peníze. O prodeji podílu ale stále uvažuje

Město nejspíš nestihne letos projednat případný prodej podílu v akciové společnosti Letiště České Budějovice. Znamená to, že bude muset poslat do provozu další peníze. Už v červnu upozornil opoziční zastupitel Martin Kuba (ODS) na to, že Jihočeský kraj počítá se zasláním 72 milionů korun. Na konci srpna primátor města Jiří Svoboda přiznal, že částka je pro město neúnosná.

Město iniciovalo jednání na téma letiště se zástupci kraje. Toho se účastnili Martin Kuba (ODS), Jiří Svoboda (ANO) a za kraj náměstci Josef Knot (TOP 09) a Jaromír Novák (ČSSD). „Na jednání byl přítomen i zástupce České spořitelny, která pro Jihočeský kraj připravuje výběr strategického partnera. Dostali jsme informace, že před několika dny byla uzavřena smlouva mezi krajem a zhotovitelem, kdy zhotovitel má 120 dní na to, aby zpracoval dokument, kde bude popis letiště, popis rizik, která přináší budoucí možný provoz nebo hledání strategického partnera. Mělo by dále obsahovat seznam těchto možných partnerů,“ popsal primátor Jiří Svoboda.

Město možná prodá svůj podíl na letišti. O budoucnosti společnosti jednalo s krajem

Město možná prodá svůj podíl v akciové společnosti Letiště České Budějovice. Podle primátora Jiřího Svobody je to nejpravděpodobnější varianta, jak vyřešit situaci kolem společnosti. Už v pondělí město uvedlo, že finance, které by měly do letiště...

V říjnu by podle primátora mělo následovat oslovení doporučených partnerů, ze kterých by se měli vyprofilovat ti nejnadějnější. Zhotovitel by měl následně Jihočeskému kraji doporučit, jak postupovat. Firma podle primátora pracovala v obdobné věci pro letiště v Brně a další zahraniční letiště.

Dotování dalších sedm let?

Jednání podle primátora ale nepřineslo optimistické informace. Zástupce spořitelny vlastně řekl, že teprve po nějakých sedmi letech, když to všechno půjde optimálně, se dá očekávat, že by letiště nebylo čistě dotační záležitostí,“ řekl Svoboda.

Informace potvrdil i opoziční zastupitel Martin Kuba. „Město se musí zamyslet nad tím, jestli chceme být ještě třeba sedm let v pozici, kdy budeme do letiště posílat 30 nebo 40 milionů, a v tomto roce možná až 70 milionů, jako provozní investiční a neinvestiční dotaci,“ řekl. Podle něj je nutné si uvědomit, že vložené prostředky do společnosti automaticky nezvyšují její cenu.

Ačkoliv město o prodeji uvažuje a nechce do letiště posílat další finance, letos k žádným zásadním změnám pravděpodobně nedojde. Je tedy nutné počítat s tím, že společnost bude město něco stát i příští rok. „Budeme muset zajistit, aby se společnost nedostala do insolvence. Bude to složitá debata, která by se ale měla vést rychle. Protože pokud budeme chtít podíl třeba v polovině příštího roku prodat, musíme vědět, jakou částku tam musíme poslat, a jestli je opravdu nezbytných celých 70 milionů korun,“ uzavřel Kuba.

Jihočeský kraj projevil o odkoupení podílu města zájem. „Zdůvodnění je takové, že jednomu akcionáři se bude snáze jednat o budoucnosti a rozvoji letiště,“ řekl primátor. Problémem ale může být na cena. Na té se město s krajem totiž zatím nedohodlo.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Letiště České Budějovice, České Budějovice, Jihočeský kraj, jednání, letiště, primátor, Martin Kuba, Jiří Svoboda, ODS, Josef Knot, ANO 2011, Jaromír Novák

Město nejspíš bude muset poslat do provozu letiště další peníze. O prodeji podílu ale stále uvažuje  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.