Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Řidiči ve špatném zdravotním stavu způsobí tisíc nehod ročně

Přes tisíc dopravních nehod ročně je zapříčiněno špatným zdravotním stavem řidičů. Motoristé podle zdravotníků často svůj fyzický i psychický stav podceňují, pětina z nich například řídí i přes únavu. Na dnešní tiskové konferenci na to upozornila Asociace Záchranný kruh. Ta ve spolupráci s bezpečnostními složkami a Besipem spustí osvětovou kampaň.

V Česku se loni podle policejních statistik stalo 104 765 nehod. Zemřelo při nich 565 lidí a dalších téměř 2 500 utrpělo těžká zranění.

Podle asociace si řidiči často myslí, že řízení zvládnou za jakéhokoliv stavu. Z průzkumů vyplynulo, že více než pětina řidičů sedá za volat, i když je unavena. Ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Jiří Smetana upozornil, že právě únava často vede k mikrospánku nebo ke zpomalenému vnímání, což může mít fatální důsledky. „Na kvalitu jízdy má vliv i deprese nebo dokonce i nachlazení a další běžné nemoci,“ dodal.

Problémy mohou za volantem způsobovat i některé léky. Nebezpečné jsou při řízení podle lékařů zejména léky působící na nervový systém a silné léky proti bolesti. Problémy mohou mít i řidiči užívající léky na cukrovku nebo vysoký tlak. Lékaři upozorňují, že řidiči by měli více studovat vedlejší účinky svých léků.

K nejnebezpečnějším situacím za volantem patří infarkt řidiče, je jím zapříčiněno přes 30 nehod ročně. Lidé si často myslí, že infarkt nijak nevlivní. „Není to pravda. Každý řidič by měl absolvovat pravidelné prohlídky u lékaře a na základě jeho rad minimalizovat faktory, které k těmto chorobám vedou,“ uvedl Lukáš Hutta z asociace.

Povinné jsou zdravotní prohlídky v Česku pro řidiče starší 65 let. Podle odborníků je to však málo, protože zdravotní stav ovlivňuje řízení i mladších motoristů.

Podle asociace je podceňování zdravotního stavu při řízení dlouhodobým problémem, o kterém se ve společnosti příliš nemluví. Asociace proto ve spolupráci s bezpečnostními složkami a Besipem spustila kampaň „Ty to zvládneš“, ve které představuje instruktážní a analytická videa z reálných dopravních nehod. Ukázky seznamují s příčinami nehod a specifikací chyb.

Autoři | Foto pcr.cz

Štítky nehodovost, zranění, policie, zdravotní indispozice, zdraví, havárie, Česko, Jiří Smetana, Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje

Řidiči ve špatném zdravotním stavu způsobí tisíc nehod ročně  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.