Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Soud uložil Čechovi za účast v konfliktu na Ukrajině podmínku

Tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let uložil soud v Českých Budějovicích Pavlu Kafkovi za jeho účast v ozbrojeném konfliktu na Ukrajině. Sedmadvacetiletý muž působil v řadách armády samozvané Doněcké lidové republiky mezi roky 2015 až 2016. Státní zástupce pro Kafku navrhoval za teroristický čin dvanáctileté vězení. Rozsudek není pravomocný.

Kafka před soudem nevypovídal, v přípravném řízení však tvrdil, že na východní Ukrajině chtěl pomáhat civilistům, lidem bez domova nebo pracovat v nemocnici. „Přišlo mi nefér, že tam lidé žádnou pomoc nedostávají,“ uvedl. Soudkyně Soňa Biskupová Fišerová však poznamenala, že humanitární pomoc na východě Ukrajiny fungovala. „Například tam působila organizace Člověk v tísni,“ řekla.

Podle žalobce však Kafkova motivace byla jiná. Patrně se chtěl zapojit na Ukrajině do konfliktu v tankové jednotce, kde absolvoval vojenský výcvik. Následně v armádě působil jako střelec nebo řidič.

Podle Kafkova kamaráda obžalovaný tvrdil, že Západ "nás" chce zlikvidovat. Navíc prý Kafku viděl v tričku, které oslavovalo ruského prezidenta Vladimira Putina. „Dříve jsem se o politiku zajímal, teď už ji neřeším,“ uvedl Kafka.

Obžalovaný má základní vzdělání, pracuje jako člen ostrahy v nákupním centru. Podle svědků z jeho okolí býval od mládí agresivní a měl tendence nadsazovat některé informace. „Chtěl jsem být zajímavý,“ připustil Kafka. Například z Ukrajiny psal svému kamarádovi, že velí jednotce čítající 112 tanků, což nebyla pravda.

Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny.

Česká justice už v souvislosti s děním na Ukrajině řešila případ vojáka Erika Eštua. Za účast v bojích na straně samozvané Doněcké lidové republiky ovládané proruskými separatisty dostal pravomocně dvouletou podmínku a soudy mu odňaly vojenskou hodnost. Místo za terorismus ho však potrestaly za službu v cizích ozbrojených silách. S tím nesouhlasí nejvyšší státní zástupce, který se dovolal. Dovolání podal i Eštu, a věcí se tak bude zabývat ještě Nejvyšší soud. Eštu argumentuje tím, že na Ukrajinu cestoval jako turista a že Doněcká republika není teroristickou organizací.

Autoři | Foto

Štítky ČR, Ukrajina, soud, válka, terorismus, České Budějovice, Pavel Kafka, Doněcká lidová republika, Člověk v tísni, Vladimir Vladimirovič Putin, Doněcká republika, Nejvyšší soud České republiky, Česko, Krym

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rudolf Beneš

Omylem jsem to už odeslal.Chtěl jsem vyjádřit svůj názor.Jsem již dlouho v důchodu a něco si pamatuji.Jsem proti jakémukoliv násilí.

Čtvrtek, 2. července 2020, 23:57Odpovědět

Rudolf Beneš

Je vidět zase opravdu "neutrální" soud v praxi.Ten člověk by měl být odměněn za odvaho a ne trestaný za to ,že šel dobrovolně bránit obyčejné lidi před vraždící fašistickou sběří kyjevského režimu.Fašisté za pomoci režimů z venku se chopili moci při krvavém fašistickém puči.Vraždili jako o závod se souhlasem svých mecenášů.Na internetu je spousta videí a zpráv i z USA ,na kterých jsou vražděni rusky mluvící lidi z východní Ukrajiny.A když se jim odvážili jet pomoci i lidé o nás ,třeba učitel a jeho kamarád,tak se tady okamžitě proti nim v mediích řinula nenávist .Poukazovalo se na to ,že jít pomoci do ciziny ,nám to zákon nepovoluje.Honem to bylo už za opilce Flašky a jeho tlupy zakazováno v souvislosti přepadením a bombardování Jugoslávie.Proto byli také okamžitě vlastenci z naší republiky na východní Ukrajině.Paní soudkyně také poukazovala na to,že prý údajně byla na východní Ukrajinu dovážená pomoc .Prý tam pomáhala organizace Člověk v tísni.Pokud vím tak tak tato nadace dodávala konzervy ,které se potom prodávali v marketech.Fašistická chunta v Kyjevě lidem na východě přestala okamžitě vyplácet důchody.Lidé kteří pracovali v dolech se fašisté snažili zavalit bombardováním.Smutně proslulá nadace si utrhla tam ostudu i s okny a tím,že se začali plést do věcí,do kterých jim nic nebylo,tak museli tam odsud s ostudou vypadnout.Je také v paměti "pomoc "této nadace v Čečensku,kdy jedna z členka tam tehdy zůstala po boku zločince.Vše je dohledatelné.Věřím paní soudkyně ,že jste úmyslně dostala špatné informace od někoho kdo měl zájem o exemplárním rozsudku.A že tzv.Česká republička má výhrady k zpětnému začlenění Krymu podle přání občanů,to přece je správné.Nebo snad ne?Ono kdyby se to nestalo,tak tam už asi vypukla válka s plánovaných základnách US ARMY.Proto je Rusko obklíčeno Američany a zemí v NATO ve velkém počtu.Proto jsme hrdi když se někdo odváží jít pomoci chránit občany kdekoliv na světě.I přes odpor zdejších členů vlády.Ona je to povinnost každého občana.Proto bylo hodně Čechoslováků i ve Španělsku v boji proti fašistům.Proto mi udivuje zdejší postoj politiků.Nesouhlasím také se snahou pana státního žalobce s tím,že navrhoval trest jako za dokonanou vraždu.

Čtvrtek, 2. července 2020, 23:54Odpovědět

Soud uložil Čechovi za účast v konfliktu na Ukrajině podmínku  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.