Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Matka odmítla naočkovat zraněnou dceru. Případem se teď bude zabývat Ústavní soud

K Ústavnímu soudu zamíří případ, kdy matka po kopnutí koněm nenechala svou dceru očkovat proti tetanu. Rodina i právníci Ligy lidských práv považují vydání a vynucování předběžného opatření za útok na lidské svobody. Proto podávají ústavní stížnost.

Vše začalo zraněním desetileté dívky, kterou kopl kůň. Dívce způsobil zranění na hlavě, se kterým byla i s matkou převezena do nemocnice. Zde byla zraněná dívka ošetřena a měla být naočkována proti tetanu. To ale její matka odmítla. „Je to proti mému bytostnému přesvědčení a pro mě se to rovná vraždě. Dělali tam na mě nátlak, paní doktorka se mnou řešila, že se to očkování musí dát za každou cenu,“ popsala pro Českou televizi matka Silvie Gogolicynová.

Dívce měla být podána jen antibiotika a imunoglobulin. „To je podle nezávislých lékařů a odborných zdrojů dostatečná ochrana nezletilé,“ uvedla advokátka matky a dcery Zuzana Candigliota. Matka následně podepsala negativní revers a z nemocnice s dcerou odjela. V podepsaném dokumentu podle advokátky stálo, že dítě není v ohrožení života.

Nemocnice později o incidentu informovala Orgán sociálně-právní ochrany dítěte (OSPOD), který zprávu předal soudu. „Vzhledem k situaci a přístupu matky se nemocnici jeví nezletilá jako dítě přímo ohrožené na životě a zdraví v důsledku možné manifestace tetanu,“ uvedl v usnesení Okresní soud Český Krumlov.

Soud proto rozhodl, že dítě má být předáno do nemocnice. Do místa bydliště matky a zraněné dívky přijeli druhý den zástupci soudu, policie a OSPODu. „Ona s vámi jít nechce. Já ji nikam nedostanu. Takže ji chcete táhnout do nemocnice na vynucený zákrok,“ říká matka na nahrávce z incidentu, kterou má k dispozici Česká televize. Později žena uvedla, že neřekne, kam se dítě schovalo, a že dceru nevydá.

Senát krajského soudu, kam případ poté zamířil, podle Ligy lidských práv předběžné opatření potvrdil a závěrem zdůraznil, že nejde o žádný drastický zásah. Podle krajského soudu opatření nenařizuje nemocnici provést očkování - nařizuje pouze předání do péče nemocnice, přičemž je na zdravotnících, jak léčbu vyhodnotí.

Advokátka rodiny Zuzana Candigliota se domnívá, že se odvolací soud nevypořádal s jejími argumenty a soudkyně se nezajímaly o nejlepší zájem dítěte. „Nezabývaly se mírou rizika, ani tím, proč by nezletilá měla být hospitalizována zrovna v nepřátelské nemocnici, která vědomě lhala o ohrožení nezletilé,“ uvedla Candigliota.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK, Česká televize

Štítky očkování, tetanus, soud, OSPOD, nemocnice, Ústavní soud České republiky, Liga lidských práv, Česká televize, Zuzana Candigliota, Orgán sociálně-právní ochrany dětí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jajaja Z Budejc

Matku stíhat za OHROŽENÍ SVĚŘENÉ OSOBY a holčičku pochopitelně naočkovat a umístit do náhradní péče.Nepoucitelni a arogantní rodice.Neni tak dlouho co se stal podobný případ kdy sobecka matka odmítla očkování,chlapec byl v přímém ohrožení života a následná léčba byla dost NÁKLADNÁ.TOHLE NEJSOU RODIČE TO JSOU SOBCI A POMATENI LIDÉ.

Úterý, 8. prosince 2020, 21:29Odpovědět

Matka odmítla naočkovat zraněnou dceru. Případem se teď bude zabývat Ústavní soud  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.