Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V ulicích klid, konfliktů v domácnostech přibylo. Policie během silvestrovské noci nemusela řešit žádný závažný incident

, aktualizováno 1. ledna 2021, 11:00

Letošní příchod nového roku se nesl ve znamení domácích oslav. Zákaz vycházení po deváté hodině večerní přesunul tradiční silvestrovské veselí do domácností, což podle policie vedlo ke zvýšenému počtu konfliktů přímo v bytech. Během noci ze čtvrtka na pátek však nemuseli řešit žádný závažný incident na jihu Čech.

Policisté vyjížděli na přelomu roku ke zhruba stovce událostí. „Stalo se, že policisté přijeli na místo a už tam nikdo nebyl. Zaevidovali jsme víc šarvátek na domácích oslavách, potyček, i rušení nočního klidu. Většinu oznámení řešili kolegové domluvou,“ řekla krajská policejní mluvčí Lenka Krausová. Podle ní zároveň ubylo zásahů po deváté hodině večerní, kdy na zákaz vycházení dohlížela policie i strážníci.

Během posledního dne roku 2020 a silvestrovské noci měli napilno v nemocnicích. Jen v budějcké hospitalizovali osm pacientů. „Operovali jsme pacienta se zlomeninou stehenní kosti. V dalších případech se jednalo o poúrazový absces ruky a nohy, poranění ledviny či stabilizaci zlomeniny obratle. V souvislosti s použitím pyrotechniky jsme ošetřili otevřené zlomeniny prstů,“ potvrdil traumatolog Daniel Mahovský.

Rušno bylo také v dalších jihočeských nemocnicích. „Chirurgické oddělení Nemocnice Strakonice ambulantně ošetřilo osm pacientů s drobnými zraněními. Dva pacienty jsme pak hospitalizovali v souvislosti s intoxikací alkoholem,“ sdělil chirurg Jan Kratochvíl.

Zdravotníci v táborské nemocnici ošetřili devět pacientů s různými typy poranění. Jednalo se o zhmožděniny po napadení na silvestrovské oslavě, tržné rány v důsledku přepadení a zhmožděniny posádky z autonehody. 

Poslední den roku byl pro jihočeské záchranáře klidnější v porovnání s roky předchozími. Během dne ale zasahovali u několika dopravních nehod. „K nejzávažnější z nich došlo v dopoledních hodinách na Strakonicku. Na místě posádky ošetřily tři zraněné osoby, z nichž jedna byla ve vážném stavu transportována letecky do nemocnice v Českých Budějovicích. Ostatní dopravní nehody na Českobudějovicku a Táborsku se obešly naštěstí bez těžkých zranění,“ shrnula mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Zuzana Fajtlová.

Během noční služby bylo operační středisko záchranné služby, stejně jako v loňských letech, posíleno o jednoho operátora. „Do terénu pak vyslalo výjezdové posádky k celkem třiaosmdesáti případům, což je o třetinu méně než loňský konec roku. Zhruba polovina výjezdů napříč krajem měla souvislost se silvestrovskými oslavami, ať už šlo o úrazy způsobené v opilosti nebo po napadení druhou osobou, či intoxikace alkoholem. K úrazům způsobeným zábavní pyrotechnikou vyjížděli jihočeští záchranáři třikrát,“ uzavřela Fajtlová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky ČR, zábava, koronavirus, policie, hasiči, Nový rok, Jihočeský, silvestr, pacient, Česko, nemocnice, Lenka Koloušková, Jan Kratochvíl, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Strakonice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ulicích klid, konfliktů v domácnostech přibylo. Policie během silvestrovské noci nemusela řešit žádný závažný incident  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.