Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Chataři podpořili policistu, který na Jindřichohradecku zastřelil muže

Lidé z chatové oblasti na Jindřichohradecku podpořili policistu Davida Knapíka, který před dvěma lety při zásahu zastřelil muže. Podle chatařů byl muž nebezpečný a policisté kvůli tomu museli v chatové oblasti v minulosti řešit několik incidentů. Knapík je obžalovaný ze zabití a zneužití pravomoci a hrozí mu až desetileté vězení. Lidé z chatové oblasti sepsali na Knapíkovu podporu listinu, z níž dnes četl českobudějovický soud, který případ řeší.

„Chtěli jsme ho (Knapíka) podpořit, těch zásahů bylo v chatové oblasti opravdu hodně,“ uvedla při výslechu na policii jedna z chatařek. Tragická událost se stala v srpnu 2020. Policisté tehdy vyjížděli do chatové oblasti u Smržova kvůli agresivnímu chování muže, který měl údajně konflikt se svou partnerkou.

Chataři upozorňovali na to, že policisté museli v minulosti na místě zasahovat třeba i dvakrát v týdnu. Někteří z rekreantů se muže báli. „Třeba o Velikonocích šel kolem chaty s mačetou. Potom tam také chodil s železnou tyčí. Ona (partnerka zastřeleného muže) pak volala o pomoc i policisty,“ uvedla svědkyně.

Podle lidí z osady byl pár hlučný a často nedodržoval noční klid. V listině, kterou chataři sepsali, děkují za práci místnímu policejnímu oddělení. Dokument poslali krajskému zastupitelství, Generální inspekci bezpečnostních sborů i policistům.

Při inkriminovaném zásahu podle státního zástupce Knapík na muže, který byl opilý, vystřelil třikrát. Policisté tvrdí, že muž na ně chtěl zaútočit a nezastavil se, ani když ho k tomu vyzvali. Knapík před soudem uvedl, že muž, jenž se k policistům blížil, držel v ruce nějaký předmět. Knapík pracuje u policie od roku 2009. Od loňského roku je kvůli tragické události postaven mimo službu. Před soudem opakovaně tragické události litoval a omluvil se pozůstalým.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Václav Pancer

Štítky ČR, soud, policie, zabití, Jihočeský kraj, okres Jindřichův Hradec, Velikonoce, GIBS, Smržov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chataři podpořili policistu, který na Jindřichohradecku zastřelil muže  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.