Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nabíjené elektroauto začalo hořet v garáži. Jde o první případ na jihu Čech

Jihočeští hasiči mají za sebou první zásah u požáru elektromobilu. Ten začal hořet v pondělí brzy ráno v Dyníně na Českobudějovicku. Auto se hasičům podařilo uhasit pomocí vody, speciální kontejner, který si vyžádali až z Mladé Boleslavi, tak nakonec použít nemuseli. Na jihu Čech ale ještě několik dní zůstane pro případ, že by se elektroauto začalo znovu zahřívat.

Požár byl hasičům nahlášen před pátou hodinou ráno. Podle prvotních informací měla v Dyníně na Českobudějovicku hořet garáž, ve které byl elektromobil napojený na nabíjení a motorka. Později se ale ukázalo, že hořet začalo právě elektroauto.

„V době příjezdu první jednotky majitel domu vypnul celý dům od přívodu elektrického proudu. Hasiči vypnutí pojistek zkontrolovali a zkontrolovali také, že bylo odpojené i nabíjené elektroauto. Na hašení auta, motorky i vnitřku garáže pak jednotky nasadily vodní proudy. Po lokalizaci požáru byl elektrovůz vytáhnut z garáže ven na volné prostranství, kde jej hasiči dále ochlazovali,“ vysvětlila mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Jelikož se jednalo o automobil s elektrickým pohonem, vyžádal si velitel zásahu na místo speciální kontejner určený na hašení elektromobilů. Dovézt ho ale museli až z Mladé Boleslavi. Jihočeští hasiči totiž jeho nákup teprve plánují. „Kontejner nebyl nakonec zatím využit. Pravidelná měření ukazovala, že teplota neustále klesá. Kontejner byl proto převezen na stanici v Českých Budějovicích, kde bude minimálně po dobu dvou dnů pro případ, že by se elektromobil začal znovu zahřívat," vysvětlila Matějů.

Hašení v kontejneru probíhá tak, že elektrovůz je do něj jeřábem přenesen a následně zalit vodou. Tím se zabrání dalšímu nežádoucímu hoření a auto je zároveň trvale ochlazováno. V kontejneru auto zůstavá zpravidla několik dní.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto hzsjc.cz

Štítky krimi, požár, hasiči, elektromobil, hašení, Jihočeský kraj, Česko, garáž, kontejner, Mladá Boleslav, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nabíjené elektroauto začalo hořet v garáži. Jde o první případ na jihu Čech  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.