Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Na internetu prodával varnou desku. Údajný zájemce ho okradl o více než milion korun

Internetové podvody jsou v posledních měsících častější a častější. Další takový řešili včera boršovští policisté. Na ně se obrátil muž, který chtěl na webovém portálu prodat sklokeramickou varnou desku. Místo uskutečněného obchodu ho ale údajný zájemce připravil o více než milion korun, který si na něj během chvíli půjčil.

Podvod nahlásil policistům z Boršova nad Vltavou poškozený muž v pondělí 7. listopadu. „Na portálu bazos.cz nabízel k prodeji sklokeramickou varnou desku za 1 500 korun. Přes aplikaci WhatsApp se s ním spojil údajný zájemce o koupi, který požadoval doručení tohoto zboží kurýrní službou DPD. Poškozenému následně zaslal přes SMS zprávu odkaz na webové stránky, které kopírovaly stránky jmenované kurýrní služby, a také platební bránu jedné bankovní společnosti," popsala události policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Poškozený muž podle policie vyplnil přihlašovací údaje ke svému bankovnímu účtu, na který mu měl zájemce poslat požadovanou částku za zboží. Díky tomu ale podvodník získal důležité přístupové údaje. „Už pro něj nebyl problém během několika minut zažádat z účtu poškozeného o půjčku ve výši 1 000 000 korun. Následně z tohoto účtu pak několika odchozími platbami odčerpal poškozenému celkem 1 030 000 korun," doplnila mluvčí.

Podle policie jde o běžné praktiky internetových podvodníků, kteří projeví zájem o nabízené zboží, přes e-mail nebo jinou komunikační platformu si vyžádají telefonní číslo nebo e-mail, na který zašlou falešný odkaz pro přijetí peněz. Lidé poté v domnění, že jim na účet přijdou peníze, vyplní údaje z platební karty nebo přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Pro pachatele už je pak velmi jednoduché z účtu převést peníze nebo provést jiné transakce.

„Nikdy nevyplňujte žádné údaje v odkazech, které vám někdo zašle, ani když má kupující sebevěrohodnější záminku. Tímto způsobem se snadno připravíte o všechny úspory," upozorňuje Schwarzová.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky krimi, podvod, policie, internet, peníze, WhatsApp, Boršov nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na internetu prodával varnou desku. Údajný zájemce ho okradl o více než milion korun  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.