Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Táborský soud poslal na osm let do vězení muže, podle obžaloby zneužíval chlapce

, aktualizováno 15. září 2023, 16:21

Táborský soud poslal dnes na osm let do vězení Jana Bártu. Devětačtyřicetiletý muž podle obžaloby jako vedoucí sportovních a volnočasových kroužků pohlavně zneužíval nezletilé chlapce. Bárta patří do skupiny, jejíž členové si podle kriminalistů na internetu vyměňovali zkušenosti a rady, jak se přes kroužky nebo spolky dostat k dětem. Skupina podle policejního prezidia zasahuje do několika regionů. Dnešní rozsudek není pravomocný.

Bárta, který se dnešního líčení neúčastnil a omluvil se z něj, podle obžaloby zneužíval nezletilé z Táborska od roku 2001 do loňska. Mimo jiné je při různých kroužcích nebo na pobytech na horách i doma nutil k orálnímu sexu, nahé je fotil a osahával je. Navíc jim dával alkohol, nechal je kouřit cigarety nebo vodní dýmku. Většinou šlo o chlapce ve věku od devíti do 13 let.

Někteří nezletilí uvedli, že trpí posttraumatickou poruchou, která přetrvává dodnes. Podle předsedy soudního senátu Roberta Pekárka musel Bárta tušit, že podobné stavy u chlapců mohou nastat. "Aby mohl takový závěr učinit, nemusel mít obžalovaný medicínské nebo psychiatrické vzdělání," řekl Pekárek. Obžalovaný podle soudu také narušil sexuální vývoj postižených. "Děti si následky počínání obžalovaného ponesou do svého dalšího života. Každý má individuální schopnosti se s tím vyrovnat, nicméně je tento zásah do jejich sexuálního života velmi razantní a nevratný," řekl soudce. Obžalovaný se téměř ke všem činům přiznal.

Policie rozkryla v Česku skupinu lidí, kteří podle ní zneužívali děti. Kriminalisté zjistili, že si na internetu vyměňovali zkušenosti a rady, jak se přes kroužky nebo spolky dostat k dětem. Skupina podle policejního prezidia zasahuje do několika...

Bártu, jemuž navíc soud nařídil ústavní léčení, policie zařadila do skupiny, která zasahovala do několika regionů. Kriminalisté kvůli tomu prověřují několik lidí. Na skupinu policie přišla, když vyšetřovala případy zneužívání dětí v Ostravě a Táboře. Bárta podle kriminalistů organizoval na základních školách v Táboře kroužky pro školáky a při tom sexuálně zneužil víc než deset dětí. Také čtyřicetiletý muž z Ostravy působil ve spolku, který pomáhal dětem vyplnit volný čas. I toho kriminalisté obvinili ze zneužití několika nezletilých dětí.

Policisté případy nejprve vyšetřovali odděleně, později ale zjistili, že jsou propojené. Podle nich jsou stíhaní muži součástí skupiny lidí podezřelých ze zneužívání dětí také v dalších krajích.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v souvislosti s případem uvedl, že k lepší ochraně dětí by mohlo přispět zavedení osvědčení pro lidi, kteří chtějí s dětmi pracovat. Takzvaný dětský certifikát by dosvědčoval, že se jeho držitel v minulosti nedopustil žádného deliktu vůči dětem. Na podobě osvědčení podle Rakušana pracují někteří poslanci spolu s náměstkem ministra vnitra Karlem Dvořákem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky soud, kriminalita, děti, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otakar Svoboda

Jak může takové neskutečné prase dostat jen osm let?!!!!

Sobota, 16. září 2023, 15:09Odpovědět

Táborský soud poslal na osm let do vězení muže, podle obžaloby zneužíval chlapce  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.