Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Bylo to prostě šílený, řekl před soudem jeden ze svědků k tragické události v Alpách

Před českobudějovickým okresním soudem dnes pokračovalo jednání v případu tragických úmrtí dvou žen v rakouských Alpách. Obvinění z usmrcení z nedbalosti čelí Dalibor Urban a Jan Linhart, kteří podle policie výpravy do hor nelegálně vedli. U soudu dnes vypovídali svědci. Jeden z nich řekl, že trasa nebyla pro začátečníky vhodná.

Jeden z dalších svědků, který byl dnes předvolán k Okresnímu soudu v Českých Budějovicích, byl muž, který výstup na ferratu v Alpách absolvoval se svou bývalou přítelkyní a kamarádkou. „Nebyl jsem si jistý, jestli to vůbec zvládnu, protože jsem s tím neměl žádné zkušenosti. Ale bylo tam inzerované, že je to lehké, vhodné pro začátečníky,“ řekl u soudu.

Uvedl také, že ještě před začátkem celého výstupu lidé ve skupině řešili počasí a možné bouřky, které se měly v místě objevit. „Přítelkyně se celou dobu ptala, že mají být nějaké bouřky, že to asi má být nějak ostré, jestli se půjde nebo ne,“ vypověděl.

Soud znovu projednával tragédii v Alpách. Ferratu zvládne i začátečník, vypověděla svědkyně

Před českobudějovickým okresním soudem dnes pokračovalo jednání v případu tragických úmrtí dvou žen v rakouských Alpách. Obvinění z usmrcení z nedbalosti čelí Dalibor Urban a Jan Linhart, kteří podle policie výpravy do hor nelegálně vedli. U...

Déšť a bouřka se podle něj měly objevit poté, co se skupina přiblížila k vrcholu. „Tím se to podle mě celé roztrhalo, protože se ta skupina snažila nějakým způsobem to rychle zdolat. Ale bylo tam hodně lidí, kteří s tím neměli žádnou zkušenost. Celé se to kvůli tomu roztahalo, pak už to byl takový zmatek,“ vzpomínal na pět let staré události.

Vypověděl také, že s ohledem na události, ke kterým následně došlo, mu přišlo, že výstup nebyl dobře zorganizovaný. „Přišlo mi to jako na honem, ne úplně dobře zorganizované, bylo tam podle mě hodně lidí. Je mi to líto, co se tam stalo. Je mi líto jak tady kluků, tak i těch obětí, ale bylo to prostě šílený,“ doplnil ale s tím, že než došlo k tragickému pádu jedné z účastnic, výlet mu přišel fajn. „Beru to spíš osobně. Byl jsem rád, že jsem to fyzicky zvládl. Rozhodně jsem ale neměl pocit, že je to pro začátečníci,“ dodal.

Výpravu na ferratu Wildfrauensteig v červenci 2019 vedl místo obžalovaného Dalibora Urbana druhý obžalovaný Jan Linhart. Při výstupu tehdy zemřela čtyřiadvacetiletá účastnice, která uklouzla a zřítila se ze skály z výšky 150 metrů. Linhart podle policie skupinu vedl i přesto, že neměl žádnou licenci. Urbanovi hrozí šest let vězení, Linhartovi pak poloviční trest.

Soud bude pokračovat dalšími výslechy svědků.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky krimi, soud, alpy, ferrata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bylo to prostě šílený, řekl před soudem jeden ze svědků k tragické události v Alpách  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.