Počasí dnes31 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Hasiči zasahovali u několika požárů lesů. Meteorologové prodloužili výstrahu

Hned několik požárů lesů řešili dnes odpoledne hasiči v Jihočeském kraji. Na Českobudějovicku zásah stále trvá, požár se lokalizovat stále nepodařilo. Meteorologové navíc prodloužili výstrahu před silným větrem a nebezpečím vzniku požárů.

„Již více než dvě hodiny hasíme požár lesa u obce Hamr. Požár je na ploše přibližně půl hektaru. Proléváme lesní podloží vodou. Velitel zásahu zatím nenahlásil lokalizaci požáru," uvedli hasiči na sociální síti X (dříve Twitter). Na místě zasahují profesionální hasiči z Třeboně a dobrovolné jednotky z obcí Suchdol nad Lužnicí, Chlum u Třeboně, Hamr, Třeboň - Branná, Jílovice a Rapšach.

K dalšímu požáru vyjížděli hasiči do obce Vesce, kde začal hořet smíšený les. „Profi hasiči ze Soběslavi a doborvolní hasiči z obcí Vesce, Veselí nad Lužnicí, Bechyně a Tučapy uhasili požár lesní hrabanky na ploše cca 350 metrů čtverečních. Zásah jednotek trval hodinu a půl. Při požáru nevznikla žádná škoda," dodali hasiči.

Český hydrometeorologický ústav navíc prodloužil výstrahu, která varuje jak před silným větrem, tak před rizikem vzniku požárů. „S ohledem na přetrvávající teplé období s absencí srážek a současně vysušujícím čerstvým nárazovitým větrem budou dnes a zítra (15. - 16. 5.) přetrvávat vhodné podmínky pro možný vznik a následné šíření požárů. Vysoké riziko přetrvává v oblasti většiny území Čech a západu Moravy do čtvrtečních večera,“ uvedl na X ČHMÚ.

Foukat může čerstvý vítr s průměrnou rychlostí 6 až 11 metrů za sekundu, ojediněle i více a s nárazy 15 až 20 metrů za sekundu. „Ve čtvrtek později večer a v noci na pátek vítr částečně zeslábne," dodali meteorologové.

Právě kvůli větru už museli hasiči na jihu Čech několikrát zasahovat. „V průběhu dne jsme zatím vyjeli k necelým dvěma desítkám spadlých stromů. Nejvíce jsme brali motorové pily do rukou na Jindřichohradecku a na Táborsku,“ uvedli. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky hasiči, Jihočeský kraj, požár, meteorologové, výstraha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči zasahovali u několika požárů lesů. Meteorologové prodloužili výstrahu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.